domingo, 10 de febrero de 2008

Comencem per la teulada.


No hem tingut temps per a què ens ho revise un advocat, ni un urbanista, ni un arquitecte, ni un enginyer, ni un veí de la zona a rehabilitar... No hem fet les coses com toca, ho sabem, però és que no hem tingut temps material. Ens queden menys de vint dies. El Pla Especial de rehabilitació d’una illa de cases en el centre històric per a realitzar vivendes de protecció oficial ja ha estat publicat. El dia 7 va ser i per tant els vint dies acaben el 26 de febrer. Qui vullga presentar al·legacions, o sumar-se a les nostres que ací adjuntem, ha de córrer.

La intenció del Pla Especial és bona, amb la forma és amb la què no estem d’acord. Va una explicació ràpida per a la gent que no sap de què va açò: Baix del carrer Les Parres (on està el nou parc del Centre Històric) hi ha una illa de cases de propietat municipal, la major part en estat ruïnós. Van a tirar-les i fer-ne de noves. Vivendes de protecció oficial amb aparcament soterrani i amb una primera planta que és queda lliure per a dependències municipals. Vam anar a vore el projecte i, com després voreu a les al·legacions, la memòria que ha de regular la construcció dona tantes possibilitats, que al mig del Centre Històric ens pot tocar altre edifici estrany, a major glòria de l’arquitecte elegit. Ací podeu accedir al plà especial en la web de l´Ajuntament així com els plànols de situació del nou edifici.

No es pot començar la casa per la teulada. Si la intenció es rehabilitar tot el nucli antic, comencem per posar unes normes clares, de consens, sense possibilitat de dobles lectures. El nucli antic ha de tenir una regulació. Fem-la abans de cap actuació.

Suposem que la pressa per realitzar aquest projecte ha de tenir una explicació. Suposem que s’hauran vist davant d’un “ara o mai” en qüestió de subvencions. Ho suposem, si no no s’enten.

Però això no ens trau de la sensació de continuar fent les coses com es feien abans. Seqüència d’esdeveniments que intuïm:

1. Preguntem quines subvencions hi ha o com podem traure diners.
2. Ens diuen que se’n poden aconseguir però ha de ser ràpid que s’acaba el termini.
3. Anem a mil per a dissenyar i presentar el projecte (només així s’explica una memòria de set pàgines a lletra catorze i mil buits de forma i de fons).

Forma d’actuació correcta:

1. Dissenyar i presentar el nostre projecte de Centre Històric, amb una participació real de l’oposició, de les associacions, de la gent del poble... Que tot el món se senta part del projecte. Que siga un projecte de Castalla, no de l’ajuntament de Castalla.
2. I quan ja tinguem clar la Castalla que volem, buscar totes les subvencions possibles per aconseguir portar avant eixe projecte. Volem una oficina de Gestió que s’encarregue només d’això (a imatge del pla Racha d’Alacant). Hem de ser ambiciosos, el nostre poble s’ho mereix. Si s’aspira a pedaços tindrem pedaços.

Amb quatre anys de vida municipal, dona temps a fer quantes actuacions al Centre Històric? Dos, tres, quatre?. Devem començar per un projecte que siga per sempre i el primer pas que s’ha donat, aquest pla especial, no va en eixa direcció. Ens sap mal dir-ho de nou.

Adjuntem les al·legacions. Qui vullga és lliure de presentar-ho. Quants més en siguem millor, però amb la nostra almenys ja quedarà constància del nostre rebuig a aquesta forma de fer les coses. El dimarts dia 5 de febrer, aquestes mateixes al·legacions ja li les vam donar a l’alcalde per a fer-li-ho saber. Esperem que tot açò servisca almenys per a fer-nos reflexionar sobre determinades actuacions que es poden fer millor.

PD. Sumem-li una altra sensació que esperem no siga correcta: La sensació que tenim és que Jose Luís vol portar-ho tot avant. Ell i la seua corporació, amb ajudes puntuals, van a fer-se càrrec de tot: La gestió de les subvencions, la participació ciutadana, el projecte de rehabilitació del nucli històric... Esperem equivocar-nos. Era el model que teníem.

Només dos motius ens venen al cap per a decidir carregar amb tot: Justificar uns sous elevats o l’orgull de ser el que encapçale, amb el seu treball, tot el que es fa al poble. Cap dels dos motius ens val. Com vam dir per altre lloc, els vots no donen el saber i per tant, allò que un especialista pot fer bé, perquè nosaltres, amb tota la bona voluntat del món, anem a fer-ho regular?

12 comentarios:

Anónimo dijo...

Teniu alguna cosa pensada per a arreplegar les al.legacions? Ja sabeu lo cómoda que es la gent i encara que estan d'acord en fer-les, si tenen que anar personalment a l'Ajuntament a presentar-les... no ho faran.

Anónimo dijo...

Tens raò. Podem quedar un dia en algun lloc a una hora que puga tot el món i arreplegar-les. Ja quedarem ací al blog abans de que acabe el plaç. Si algú vol proposar algun lloc, que ho diga.
He dit.

Anónimo dijo...

Vinga va, impliquem-nos tots i exercim el dret a l'opinió sobre el que ens envolta. Sols cal llegir les raons per les quals s'al.lega i, si creus que estàs d'acord, signar-les.

Anónimo dijo...

Però, on podem veure el pla? no puc al·legar si no el veig, aunque estic prou d´acord en les vostres objeccions. Si no hi ha açò que dieu estic prou d´acor però m´agradaria vore´l. Continua a l´ajuntament? podrieu posar-lo al blog.

Anónimo dijo...

Ves a l'ajuntament (primera planta) i digues que vols consultar el pla especial. Ànim, què no passa res.

Anónimo dijo...

La memòria la tenim nosaltres també. Jo no sé si es pot fer públic, ara, amb el que ens va costar la còpia (4'20 euros 7 fotocòpies) igual si que es possible. Algú que entenga de lleis que ens diga si això es publicable o que... Si realment es publicable, no sé perquè ho hem de penjar nosaltres i no l'ajuntament. Però bé. Ho farem.

Anónimo dijo...

en l'ajuntament està penjat. PARTICIPACION CIUDADNADA - PULSE AQUÍ - PLAN ESPECIAL

Anónimo dijo...

http://castalla.org/pciudadana/docsPE.htm

És cert! Està a l'ajuntament i jo per ací criticant i dubtant si es podia fer públic. Quin poc coneixement! Disculpes demane. Bé, millor així. Ara podeu entrar i observar si les al·legacions que hem fet són correctes o no.

Quina Castalla Volem dijo...

Ok. Ja he ficat un link en la notícia cap al plà general. Que no ens diguen que no tenim rigor periodístic.

Anónimo dijo...

Muy buenas las alegaciones. Estoy totalmente de acuerdo. Creo que ya es hora de que las cosas empiezen a hacerse de una manera ordenada y metódica, y no el aquí te pillo aquí te mato al que nos tienen acostumbrados. Es tarea de todos mantener un orden tanto en el pueblo como en el ayuntamiento, que falta hace.
Habeis quedado ya en hora y fecha para entregar las alegaciones. Es que me viene fatal el horario de 9 a 2. Creo que si las recopilais antes de entregarlas, habrán más.

Gracias por estar siempre ojo avizor.

Anónimo dijo...

alegeu alegeu, que algo queda...

Anónimo dijo...

Per a que els ciudadans pugem opinar... en contra o afavor de temes tecnics o de impacte urbanistic, tendriem que poder "vorer" més explicit el esbós, presentaro en una mica de "cariño" y no de una forma tant burocratica y a curt plas, recurrir al montatge fotografic on es puga veurer el abans i el despres des de varis anguls, ó millor una maqueta.
¿s`a convocat un concurs internacional de ideés entre arquitectes que estimen les nuce-es antics?