viernes, 18 de enero de 2008

I Premi "Imperio Austrohúngaro"


Reconeixement al mèrit artístic i cultural “Imperio Austrohúngaro 2007”, Castalla.

Tradicionalment el mes de Gener sempre s’utilitza per fer balanç de tot un any. El 2007 a Castalla, no sabem per quin fet cultural o artístic passarà a la història. Fem memòria i no ens apareix res al cap. Fins i tot, hem d’entrar al blog de Mari Sol www.castallaaldia.blogspot.com i clicar en l’apartat de Cultura per recordar en pàgines antigues el que ens ha deparat l’any al poblet. Vosaltres podeu fer el mateix per refrescar-vos les neurones. Una vegada lliges alguna cosa te n’adones de que sí, que han hagut molts detalls més que remarcables. Que Castalla no és un solar, culturalment parlant, com la va qualificar algú un dia de boira. No destaquem en eixe aspecte, està clar, però tampoc és per a tant. Castalla no és París, ni Londres, ni Nova York (somriures de fons), però no estaria mal fer-li un reconeixement a aquells fets culturals o artístics que hagen destacat durant aquests dotze mesos. Cultura i art al poder.

Van les bases de l’enquesta (com veieu, un exemple de formalitat):

1. No anem a donar cap premi, perquè no tenim un duro... però nomenar-los almenys, creem que ja és important (ja portem almenys tres o quatre premis-concursos-enquestes sense premi, Virgen Santa quina gentola)

2. No hi haurà candidatures. Això condicionaria el resultat. Val tot allò relatiu a l’art i la cultura que s’ha donat a Castalla. Un esdeveniment amb el que heu participat, una exposició que vau assistir, un teatre, un cicle de cinema...el que siga.

3. I sí, podem ser irònics, però no, no és recomanable. Crec que la gent que ha dedicat l’esforç o la imaginació per dur alguna cosa avant es mereix que votem seriosament.

4. Anem a triar tots cinc esdeveniments en ordre jeràrquic. El 1r fet cultural i/o artístic que triem li donarem cinc punts, al segon quatre punts, al tercer tres, al quart dos i al cinqué, evidentment, un punt. Si en compte de votar cinc d’estos esdeveniments en votem tres per exemple, les puntuacions seran cinc per al primer, quatre per al segon i tres per al tercer. També podem donar premis ex aequo, com dos primers o dos segons... Sense problemes.

5. La nostra llista podrà anar acompanyada de explicacions o no.

6. Les votacions es tancaran el dia 15 de febrer (pot ser ampliable segons es veja la participació) i hem de triar un nom o seudònim per votar. Una llista per persona, esperem.

7. Guanya el que més punts trau (en serio). Si hi ha dubtes, decidirem el que creguem millor.

PD. La marca registrada “Imperio Austrohúngaro” que hem utilitzat per a denominar el reconeixement, és propietat del genial director de cinema Luís García Berlanga, ja que apareix en moltes de les seues pel·lícules com a frase-fetitxe. Valga des d’ací el nostre homenatge amb açò. I no, Berlanga no va nàixer a Castalla però se’ns dona tres pitos, tenim un poble més berlanguià que el propi Berlanga.

25 comentarios:

Anónimo dijo...

Vinga jo em llance. Ahi va el meu top five:

1. Un merescut primer lloc per a la iluminació del castell de roig la nit de mig any. Espectacle vandàlic per no tindre permís, però preciós i original a més a més, per coincidir amb l´eclipse i conseguir confondre i asombrar a tot un poblet.

2. Quatre puntets li done a la taula rodona sobre l´urbanisme i centre històric feta en la casa de cultura a finals d´any per l´assistència de l´alcalde. Aunque pot semblar un fet insuls, no ho és tenint en compte la història dictatorial a la que ens estavem quasi acostumant en Castalla.

3. La setmana de la muntanya s´endú 3 puntets per la meua part com a exemple d´activitat cultural bén planejada i bén realitzada a més a més d´haver arribat a molta gent i no soles al terreny esportiu.

4. 2 punts per als cicles de cinema del cine-club Annie Hall. M´encanten els cine fòrum sense fòrum entre setmana.

5. L´últim puntet se´n va cap a la proliferació i inauguració de blogs castelluts (com aquest) al poblet de la foia. Mai havia hagut tant de moviment aunque siga hipertextual.

Anónimo dijo...

1. He dubtat molt entre el primer i el segon premi però pocs vídeos m’han fet riure tant l’any 2007 com 'Amigos de la construcción' de Pellikana. Així que Pellikana five points. Mai Manolo Escobar havia sonat tan graciós com a aquest muntatge.

2. Encara no l’havia vist però després de fer-ho no em queda més remei que donar-li els quatre punts del segon lloc al vídeo vandàlic-cultural ‘La vam fer bona aquella nit’. Micales, com el castell, volia formar part de la nostra història i ho ha aconseguit.

3. Tres puntets a la I Mostra de Curtmetratges Locals organitzada pel Cine Club Annie Hall dins de la III Setmana de Cine. Era la primera volta que es feia al poble i mereix estar al pòdium. Que tremole la Mostra de València.

4. Dos punts als betlemistes del poble perquè tot i treballar el que no està als escrits generalment no solen ser massa 'figuraors' i quasi ningú se’n recorda mai d’ells.

5. L’últim punt el deixe en mans de l’organització perquè hi ha esdeveniments als quals no he assistit i hi ha associacions que tot i la seua gran feina no són massa originals per a estar entre els top five.

ALEA JACTA EST

Anónimo dijo...

1. Castell roig.
2. El Pellikana amb la bandera de la republica nugada a la cintura celebrant l´aniversari.
3. Inaguració del formiparque de darrere de l´esglèsia tot per acabar i eixes faroles trencades. De Berlanga.
4. La inaguració de este blog.
5. La campanya electoral de Susan Mackenzey, mostra de que la globalització ha arribat a Castalla de forma demoledorament amglesa.

Anónimo dijo...

El Fill Del Sorro ja te blog!!!!

http://elfilldelsorro.blogspot.com/

Com porte en la sang l'esperit del "Sorro Justisiero" que tant coloret i tant sofoco va provocar en aquells temps de "La Finestreta", he decidit fer un Blog.

Pero com ademes de ser fill del sorro, ma mare era una sorra, el blog te un puntet fill de puta.

De moment insultaré a qui insulte, intoxicaré a qui intoxique, em riuré de qui intente riure, deixaré en evidencia a qui manipule...

En este blog hi han règles a seguir, pero nomes les conec JO, i punto. De ara en avant jugarem tots AL MATEIX JOC.

Estes règles s'adecuaràn a les nessesitats del moment, adaptant-se al que a mi em pase per el rabo, que com a bon sorro, el tinc ben llarc. Eixèmple practic: que hi ha un partit independentista que molesta, s'adapta la llei de partits per poder ilegalitzar-lo.

En este blog, el Sorro Junior si que elimina els missatges que no li agraden, perque així ho diuen les règles.

Com a arma, només es gastaran noticies aparegudes en premsa, aixó si, només les que a mi em done la gana. Aixó si, amb mala idea, mala fe, mala llet...

I el sorro es listo, pensa amb tres servellets, aixó si, sense cuentos de coloms ni osties..

Espere la vostrea visita.

Anónimo dijo...

Jajajaja

Els meus 5 vots van per al Blog del fill del sorro!!!!!!!!

Anónimo dijo...

El blog del fill del sorro no està entre els meus principals del 2007 per raons evidents. Ho sent.

Vaig allà. Intentaré ser imparcial, objectiu i seriós (açò últim per a reconduir la situació i per que el premi naixia amb intenció lúdico-festiva, però també com a homenatge). Sé que no va a donar sensació d'objectivitat perquè n'he votat molts en els que estic implicat d'una manera o altra. Així i tot, he intentat ser-ho. Prou de rollo. And my "Austrohúngaro" goes to:

1. 5 punts per al 50 aniversari del Col·legi Maria Asunta (he dit que no semblaria imparcial, però que ho intentaria). Va l'explicació: des del meu punt de vista el més important que es poden ensenyar en la vida és a llegir i escriure. Això, et diguen el que et diguen, visques el que visques, aprengues el que aprengues després, et farà lliure per sempre. El misteri de la lectura consisteix en que cadascú després podrà trobar el seu camí i això no té preu. Al final eixe xiquet podrà obrir un blog com el del fill del sorro o insultar com a anònim, però hi haurà tants i tantes que eixa possibilitat les haurà obert tantes portes... Que això val els meus cinc punts. 50 anys són molts.

2. El castell vermell. Sense dubte l'esdeveniment artístic (que no cultural) de l'any. Podríem buscar-li connexions amb la Internacional Situacionista, o amb moviments com el Dada, però encaixa millor amb l'art conceptual i el Lands-Art. 4 punts per a tots aquells que ho van idear, planificar, i realitzar.

3. Tres punts els done a dos esdeveniments per ser originals al poble (o en la concepció o en el resultat): La I setmana de Muntanyisme (amb el documental del Iñurrategui Hire Himalaia), i al I festival local de curtmetratges. El primer va ser totalment emocionant i això no és fàcil. El segon, que em toca més a prop, pense que va ser un èxit per inaugurar una nova activitat artística al poble.

4. En el quart lloc vaig a empatar-ne a quatre, que sinó no em dona per a tots. Per un costat, l'exposició de CastallArt que es va fer per Sant Isidre va reunir molts pintors locals i inaugura un esdeveniment que tindrà segur una poderosa continuació (en el pròxim segur que millora rànking). No l'he posat més amunt no perquè li reste importància al treball realitzat, sinó perquè jo sóc més d'art contemporani. Ho sent. Li sume a això, dos activitats solidàries que van emprar la música, la dansa i altres arts per fer diners per causes justes: El "Tira una mà" que va organitzar Montanyeres i el "Festival Solidari" que va fer Càritas. Finalment vull recordar-me'n de la biblioteca amb la seua Setmana d'Animació Lectora. Això ja marxa. Dos punts que deuen ser molts més per a tota esta gent...

5. En el cinc vaig a empatar-ne a tres. Dos són clàssics que es mereixien punts i homenatges des de fa molts anys: La Setmana de la Música i La Fira del Llibre. Vaig a donar-nos també un puntet als cicles del cineclub annie hall (agranant de nou cap a casa...) més que res pel fred que hem passat estos anys.

Anónimo dijo...

osti, he dit que intentaria ser seriós i pense que me n'he passat. Disculpes de nou. Vaja torro he colocat, però com podeu observar ho he pensat bona cosa... juju.

Anónimo dijo...

Per parts...

Vots:

1- al video dels constructors del Pellikana, encara plore per riure cada vegada que el veig
2- al castell vermell del micales, simplement genial
3- a la setmana de la muntanya, eixemple d'activitat alternativa que bona falta ens fà al poblet
4- al retor José Abellan, que va destinar el recaudament aconseguit en l'aniversari de la coronació a les associacions que es dediquen als malalts, dient en la radio: "la virgen con un ramo estará contenta, el dinero para cosas mas utiles"
5- a movitel, pero el vot estarà segrestat fins al dia que lleven a Sixto de comentarista

Segona part...

Toni, si les "raons evidens" son lo de les caràtules de pelicules, la meva intenció no era burlar-me d'este blog, que si que està entre els meus preferits del 2007...

La intencionalitat es vincular als dos mosquetes colloneres de les ones de esta nuestra comarca, el izaguirre i el nafarroa, a titols de pelicules com "dos tontos muy tontos" "dos supersuper esbirros" o al intent de compra amb "harry el sucio"

El fill del sorro considera molt acertades les teves croniques i molt ben lligades amb les pelicules que les encapçalen.

El sorro vol tocar collons, pero eixos collons estàn llarc dels calçotets de la gent que habita este blog.

Mil disculpes.

(esta serà la ultima vegada que voreu al fill del sorro demanar disculpes)

Anónimo dijo...

A vore, fill del sorro.
No et preocupes que les raons evidents que jo entenc són simplement que el teu blog s´ha obert esta setmana, o la passada i el concurs abarca lo "acahecido" a l´any 2007. I no al 2008. Crec que és evident per qué no l´hem votat. No patisques que l´any que ve estaràs entre els nominats.

Anónimo dijo...

Hola. Sóc un fanàtic de l'Agenda 21 i no puc dormir per les nits si no em llig la Carta d'Aalborg abans d'apagar la llum de la tauleta. Feta la presentació, entendreu els meus vots:

5 punts a la web "Quina Castalla Volem?". És algo que tenia que passar en este poble, com una conseqüència natural, però fins que algú no s'ha posat a donar-li forma no ens ho hem trobat. Gràcies.

4 punts al Bloc nacionalista. Ara quedaré mal per votar a un partit polític, perquè quedarà "políticament incorrecte". Però el fet que Tino contestara a les preguntes fetes des d'esta web i els altres no (recordeu la vergonya aliena que sentíem amb les respostes del psoe i el silenci del pp?), a mi ja em toca la fibra. I damunt si les respostes són compartides en un 90%. M'agradaria que els altres partits es cregueren la participació ciutadana com ho fa la gent del Bloc. Supose que serà qüestió de temps.

3 punts a Paneta. Pel mateix motiu que el vot anterior, el fet que per fi comence a nàixer eixa sensibilitat cap a la participació ciutadana (encara que no m'acabe de fiar) necessita que els que creiem que preguntar a la gent pot evitar molts problemes donem suport a qualsevol iniciativa, per xicoteta que siga.

2 punts al fill del sorro. Senzillament, m'encantes.

1 punt al vídeo de Pellikana sobre els amics de la construcció. Jo també em tronxe cada volta que el remire.

Anónimo dijo...

Per això la cap suprema és la cap suprema.

Anónimo dijo...

Ara els cures diuen que els catòlics tenen que votar al PP...perquè el PSOE ha negociat amb terroristes i perquè els nacionalistes volen trencar Espanya.

Això és al gota que colma el got. No parlen de la pobresa, ni de la justícia social, ni de la igualtat, ni de l'amor fraternal. NO. No parlen de per què ells van recolzar a uns terroristes que es van alçar contra el govern en 1936... NO.

Si ser catòlic és això, jo ja no ho sóc. Vaig a borrar-me de l'església. Qui s'apunta a una apostasia massiva?

Anónimo dijo...

virgen santa!

Anónimo dijo...

Deu ens pille confesats! D'ahí a cremar esglèsies hi ha un pas.

Mei dei mei dei... Que vienen los rojos!!

Anónimo dijo...

Ricardito, apunta't a cremar esglésies, mesquites i sinagogues. Trenca les cadenes que no et deixen respirar, deixa de ser un home religiós. Trau l'ateu que portes dins. Allibera el teu cos i la teua ment. Deixa eixir la bèstia. Fecunda't amb les idees de grans revolucionaris com Pellikana (si et foten calla)o IPPC Renard. Quan ho faces, inmolat en la seu de la Conferència Episcopal i voràs quin orgasm tendràs.

Anónimo dijo...

ricardito, ves i pixa! Quan dic que vaig a borrar-me de l'església, dic això: que crec que vista la postura de l'església, els que no pensem com ells ja no cabem dins. I he donat alguns dels meus motius.

Ara bé, d'ahi a aprofitar per a assustar amb la crema d'esglésies tampoc. El respecte a les creences de cadascú és una cosa que tenim molt clara tots. Per això, si ser catòlic és ser del PP, els que pensem que el PP és anticristià i que, per tant, l'església catòlica ha desviat la seua missió evangelitzadora en pro dels interessos econòmics de l'Opus Dei, no cabem en l'església catòlica actual.

Apostataré i reduiré les meues creences a la intimitat de ma casa.

Anónimo dijo...

Estimat segon anónimo, eixe 'ves i pixa!' és una manera molt subtil d'enviar-me a la merda, i aixó és molt poc cristià de la teua part. A més dius que vols apostatar i considere que això és un acte de covardia. L'esglèsia et necessita ara més que mai, no li dones l'esquena i lluita per canviar-la des de dins i no des de fora, la destruiries.

Deu m'escolte i et faça recapacitar.

Anónimo dijo...

Estem tots apuntats al club, encara que no hi aniguem sovint a misa... (jo no sé ni quans retors han havut desde don Luis que em va donar la comunió...)

No veeu que per ací hi ha la costum de batejar-nos nomes naixer? Estem tots apuntats...

Ademés l'esglesia te mes pés del que hauria de tindre en una societat suposadament laica i aconfesional. No hauria d'haver religió en l'escola... La religió, cadascú que se la busque en la seua esglesia. I en l'escola aprendrem a conviure entre tots, siguem del credo que siguem.

En una societat cada vegada més plural pel que fa a creences religioses, com a que no queda molt bé (pal meu gust... sempre qüestionable) que hi haja certa creença afavorida per l'estat (fins al punt que el que no vol estudiar religió ha d'estudiar "alternatives"... es de risa)

I per altra banda als bisbes els atemoritza que s'implante una assignatura d'educació cívica... i criden a l'objecció de consciència... com si fora alguna imposició, demanar civisme també als catòlics... com si no pugueres ser catòlic i ademes cívic... com si foren dos coses excluients. De deveres que flipe en colors... tenen por de que puga haver civisme mes enllà dels deu manaments de moises... tenen por de perdre el monopoli...

L'església diu coses que per a mi son personalment ofensives... m'agradaria poder ser tan respetuos amb ells com ho soc amb els testimonis de jehovà, amb els mormons i amb els protestants (per exemple)... pero no els puc respetar si em falten al respecte ells a mí, ficant els nasos en el llit dels demés.

Els bisbes veuen en el matrimoni homosexual una amenaça al nostre model de familia... quan en realitat el fet que els homosexuals vullguen casar-se es mostra de l'èxit d'aquest model... i per suposat la garantia de la seua perpetuació d'aquest model. Fiquen els nasos on no els criden...

Resulta que dos pares... o dos mares... no li poden donar una bona educació a un xiquet... i una mare soltera sí? i una institució d'acollida si? Pos tampoc es pareixen molt a la sagrada familia que diguem.

Respecte totes les creences... pero aquestos directors morals tenen un protagonisme en la societat civil que no haurien de tenir... i el fet que estiguem apuntats tots es un argument al seu favor... llevem-los els arguments i apostatem. Jo fa temps que estic dient-ho... no ha faig (ganduleria i tal) pero va sent moment de donar el pas...

Jo m'apunte a l'apostasia col.lectiva. Jo no soc cristià i NO VULL que a em comten com a un cristià més... si no li feren mal a ningú... pos ho deixem i va que xuta... però si que li'n fan. A mi men fan.

Mi primera excomunion: el sacrament definitiu.

((Si et posen trabes amb el tràmit, soles has d'amenaçar amb que aniras a misa de dotze amb el tanga, els tacons i la bandera del arcoiris... i voras si ho agilitcen o no...))

Perdoneu pel cilindre i per desviar el tema del forum de comentaris... però es que els he sentit en la tele fent campanya electoral i m'he encés...

Ah, i jo li done 15 punts (tots 5+4+3+2+1)al Micales i al seu equip de terroristes... va ser un eclipsi preciós. ENHORABONA

Anónimo dijo...

El bisbes de la conferència, en morir, estaràn esperant-los a les portes del infern per a pegar-los fòc.

Heu sentit el que fan a la COPE quan acaba cada butlletí horari? Posen musica de catastrofe i posen a zapatero dient alguna frase tallada per a que es veja lo malo que es, i acaba dient "C0PE, somos libres"

Tenen al losantos i al cesar vidal fent-los la feina bruta. El losantos ha aplegat a demanar que el rei abdique, li diu a zapatero idiota.

I ho paguen ells

Anónimo dijo...

Perdoneu però faré altra anotació (i ja calle):

http://www.apostasia.es

Anónimo dijo...

Avore, les retors diuen lo que te que ser, que collons no les chorraes que dieu les quatre rojos de sempre, segur que sou les que no volieu l'autovia ni arreglar el castell, tota la vida iual

Anónimo dijo...

Gensanta! jujuju

Anónimo dijo...

Com es dia en l'entrada tenim un poble més berlanguià que el propi Berlanga. Es monta ací un premi i de moment tots a discutir sobre si són de la vella o de la nova.

Com ens encanten les discussions que no porten a cap de lloc!!!

El que vullga apostatar que apostate però que deixe de fotre la marrana!

Anónimo dijo...

Com que de la Vella o de la Nova? Això no admet cap discussió benvolgut/da Isbert. La gent que visitem aquest blog som gent preocupada per les nostres tradicions, per la nostra història, i en aquest sentit, la Vella és segurament el patrimoni iconogràfic més antic del poble.

Ara ixirà altre anónimo de la secta cristiana dels apostataris que dirà que la Vella és la dels senyorets. Però abans de fer-ho que pense que el castell i la casa de Paco Rico també ho eren. Així que respectem el patrimoni.

Anónimo dijo...

La vella es la dels senyorets!!