domingo, 21 de octubre de 2007

CONCURS DE PROPOSTES PER AL PLA INTEGRAL DE REVITALITZACIÓ DEL NUCLI ANTIC.

Ja s’ha fet pública la realització d’un Pla per al Nucli Antic. El Crònica de Castalla, diari oficial, ho ha publicat i per tant, ara va de bo. Hem dubtat si encetar aquest concurs d’idees perquè, en ocasions, el que ha de decidir, obté més satisfacció si les idees parteixen d’ell, que si ixen d’altres. No voldríem llevar-li mèrits a ningú. Però, al final, ens hem fet avant. Pensem que seria pitjor vore publicat el Pla Integral sense haver intentat res. Quedant-nos callats i criticant al bar. Ja s’ha acabat eixe temps.

No hi ha premi per aquest concurs. El premi serà recollir totes les idees que considerem vàlides i presentar-les als nostres representants polítics el més prompte possible. Esperem que siguen benvingudes i algunes encara puguen entrar dins del sac.

Vinga, van les nostres. No són fruit d’un estudi en profunditat (com caldria fer al municipi). Més bé són filles de l’observació, el sentit comú, moltes conferències i algunes assignatures ja quasi oblidades.

  • Primera: cada actuació el nucli antic necessita d’un estudi arqueològic. No és car i deuria ser obligatori. Ja hem fet prou mal (parcs, fals adoquinat, camí posterior al castell...) sense que ningú controlara als constructors, sense una trista cata arqueològica. Això significa que quan es veu algun vestigi es destrueix ràpidament no siga cosa que vinguen “els del pinzellet” i ens paren l’obra. A vore si amb el nou alcalde, amb un passat allunyat del món de la construcció i pròxim al món científic, és conscient del mal que s’ha fet i del que pot continuar-se fent si no s’actua des d’eixe punt de vista. Primer arqueòlegs, després constructors.
  • El nucli antic d’Alacant està patint un procés semblant al nostre. Per motius semblants (difícil accés, mal estat de les cases...) i per motius diferents (soroll dels bars per la nit, delinqüència...): però una de les solucions que s’han adoptat és la d’establir edificis oficials a aquella zona. El Centre 14, algun edifici administratiu, l’arxiu... han anat situant-se al barri d’Alacant per donar-li vida. Ací estem vivint la situació contrària. Fins i tot, l’ajuntament està pensant-se la possibilitat d’allunyar més del centre el seu edifici. La nostra proposta seria situar les noves dependències municipals enmig del Nucli Antic. Hi ha una illa de cases que pràcticament és ja de propietat municipal. Sabem segur, quin és el problema que van a veure-li a aquesta proposta: L’aparcament. No hi ha aparcament allà. Però la fem amb la intenció de que se n’adonen, de que si no volen l’ajuntament allà perquè no hi ha aparcament, evidentment ningú vol viure allà pel mateix motiu (tres parcs han fet i tres oportunitats hem perdut d’establir baix aparcaments). Quin altre problema se li veu a les oficines municipals enmig del nucli antic? Altres oportunitats perdudes: Situar a la policia local, als serveis socials, el nou centre de salut?...
  • Relacionada amb la d’abans: s’han d’establir aparcaments. Era una proposta del Bloc, i possiblement per això no es va fer, però quin era el problema amb el pressupost tan elevat que tenien els parcs? Les cases més abandonades i en pitjor estat són precisament aquelles on no arriben els cotxes. No ens porta això a cap reflexió?
  • Més formes de donar-li vida: Cases rurals o un Alberg Juvenil Municipal. És una llei del mercat: si la iniciativa privada no es fa avant, ha de ser la iniciativa pública la que faça de locomotora per tornar a posar en funcionament un sector aturat (Consultar New Deal americà després del crack del 29, o J.L. Prats meets F.D. Roosevelt). No cal que siga un Alberg molt gran, però tenir grups de joves en Pasqua, entre setmana... etc, comprant, consumint, gaudint d’aquest poble, no sona gens mal. Si l’ajuntament no es vol fer càrrec de la seua gestió, sempre pot traure-ho a subhasta per a una gestió privada. Biar té un Alberg i és un poble més menut que Castalla.
  • És necessari facilitar la construcció de cases noves. Cessió de terrenys, lloguers amb opció a compra, promoció municipal de vivendes, cessió a promotors privats a canvi de fixar preus i qualitats... Cal gent jove vivint allà i això només es possible amb cases noves i barates, i amb possibilitat d’aparcament.
  • Al Crònica de Castalla parlaven del nucli antic d’Altea. El nostre, per diferents circumstàncies, s’assembla més al nucli d’Alacant que al d’Altea. Com a Alacant, no hi ha interés per viure a eixa zona. Per tant, no ens val massa el model Alteà. Igual sí els diners que s’han invertit allà, però no el model. A Altea la iniciativa privada funciona. Volen viure allà. Ací no. Per tant, cal la iniciativa pública.
  • S’ha de contemplar la possibilitat d’incloure el nucli antic en el pla de protecció que tot Bé d’Interés Cultural (BIC) ha de tenir. El nostre castell és un BIC ja declarat. El pla del nostre BIC està per elaborar. No deuria estudiar-se la possibilitat d’incloure el nucli antic dins d’eixe pla? Que s’analitzen avantatges i inconvenients, per favor. Que els publique el Crònica de Castalla una vegada analitzats. Però alguns ciutadans volem saber que s’ha analitzat i els avantatges i inconvenients... Els nostres governants professionals ens ho deuen (puntualitzem la paraula "professionals" perquè això canvia molt les circumstàncies. Amb tres persones dedicades huit hores al dia, una d’elles pot tenir, molt bé, la funció d’informar la gent de tot allò que està estudiant-se i el perquè de determinades decisions. No només s’ha d’informar de les decisions una vegada preses).
  • Llàstima de la nostra mala connexió per autobús amb Alacant. La Universitat està a 20 minuts. En bus, es tarda menys des de Castalla que des de la plaça de bous d’Alacant. Podrien fer-se vivendes barates per a estudiants, lloguers per a Erasmus...i buscar acords amb la UA. Li donaria una vida cultural al poble que no té. Ja sé, ja sé, és somiar despert, però que xulo és això. I a més, debades.
  • Tots aquestes idees no valen. Està clar. L’última igual és una boutade. Però les altres són totes lògiques. Alguna valdrà, no? Alguna podran aprofitar, no? I la majoria no necessiten molts més diners dels que van a gastar-se o dels que ja s’han gastat.
  • A més, està clar que calen ajudes als veïns per a la rehabilitació i tot això... Amb això contàvem.

Ara esperem LES VOSTRES IDEES, LES VOSTRES OPINIONS, ELS VOSTRES COMENTARIS sobre les propostes ací vistes. La Castalla que volem en depén d’això.

17 comentarios:

Anónimo dijo...

No només els aparcaments del barri antic, sinó tot el projecte de rehabilitació del nucli històric de Castalla és una proposta del BLOC. Ja sé que probablement no s'ha portat a terme abans per això, però el problema no és que fora una proposta del BLOC, sinó que al PP li feia ràbia que el BLOC té molt bones idees per al poble.

Anónimo dijo...

No crec que seiga ningún desbarat pensar en fer negociacions amb la Universitat. Biar, Cocentaina i Benissa són seus universitaries. Molta gent de Castalla hem anat allí a fer algún curset. Seria una bona idea fer de Castalla seu universitària: està prop de la universitat i soles faria falta un centre cultural (mira, quanta falta fa açò per a tot).

La meva proposta: habilitar un centre cultural ubicat en el casc antic. Habilitat no vol dir arreglar un poc la casa i ou. Vol dir construir una casa cultural que no siga com el casal jove, és a dir , on realment hi hajen activitats culturals per a la gent de totes les edats. Amb això ja es podria ser seu universitària el que ens duria a molts estudiants, mestres i demés a conèixer el nostre poble. A més de les subvencions, si s´utilitzen les aules per a fer cursets d´informàtica, art, cuina, pintura, manipulador d´aliments, escaparatista, etc. tant per a jovens com per a adults, les classes s´aprofiten molt millor i la oferta cultural i educativa no tendria preu, al mateix temps que se li donaria vida al casc antic. Inclús m´imgine un baret xicotet al costat de l´edifici cultural...

Ai, sí que és preciós somiar...

Unknown dijo...

Al poble hi ha nombroses associacions que demanen constantment llocs on reunir-se. Si l'ajuntament ja té una illa de cases que són seues, per què no arreglar-les, acondicionar-les i donar-les com a lloc de reunió per a aquestes associacions?

Altre projecte més utòpic: per què no posar-se en contacte amb la Universitat Politècnica de València, o la de Catalunya, o la d'Alacant, oferint-los la rebilitació del casc antic de Castalla com un projecte per als seus alumnes d'arquitectura? Seria un molt bon projecte en viu per a futurs arquitectes. I l'ajuntament podria prometre que els projectes més interessants, sempre supervisats pels professors, es portarien a terme, cosa que també interessa als estudiants que podran veure com projectes seus són executats i per tant poden començar a fer currículum i nom. Si eçò es portara endavant les repercussions mediàtiques podrien ser boníssimes, més encara si es conseguira la col·laboració de l'Escola d'arquitectura de Barcelona (que és una de les millors a nivell mundial amb importantíssims arquitectes col·laborant, amb tot el recolzament de mitjans de comunicació que això comporta); sense desmerèixer les de València i Alacant,clar està.

Anónimo dijo...

Ibi serà la futura seu universitaria de la Foia de Castalla, segons va aparèixer publicat a l'Escaparate. Axí que no crec que s'en puguen fer dos tan a prop. La universitat pot estar present de moltes altres maneres i per això és el que hi ha que lluitar.

Anónimo dijo...

Jo m'apunte a la proposta de Víctor. A la utòpica, està clar. Sabem que és difícil que això es porte avant, però el mínim que podríem fer seria intentar-ho. A Alacant segur que coneixem a algú que ha estudiat allà. I eixe segur que coneix a algun mestre amb qui tinga bona relació... Si no ho mou l'ajuntament, movem-ho nosaltres. Diguem que anem de part de l'ajuntament i presentem-los-ho com un encert seu, amb tot fet.

Igual algú coneix a algú en Barcelona, que coneix a altre en Barcelona que podria sondejar allò... i en València, igual. Correm la veu!!!

Anónimo dijo...

No es per desanimar, però fins i tot les bases més inferiors del pp, com el pp de Castalla, estàn treballant a tota màquina per a intentar que el candidato mariano arribe a la presidència del govern espanyol, per tant, si de normal ja els costa, ara són incapaços de governar i de treballar per a la gent i per fer als pobles i ciutats dignes d'ells mateixos i de la seua gent, és a dir: no importa la qualitat o la eficiència del que es puga arribar a fer amb la part vella del poble, sino el nivell de sensació que puga produïr en els seus la primera barbaritat que els vinga al cap en relació a eixes actuacions. I en aquesta tasca no dubtaran ni en utilitzar fins i tot l'aire que respirem en benefici propi. I ara en to de broma, un símil automobilístic de plena actualitat: no veieu a mariano un poc com a Hamilton? la quera el colocarà "en son puesto".

Anónimo dijo...

Proposta:
Aunque no és molt urbanística, podrien posar unes plaques en les cases que tenen història del casc antic. Em consta que hi ha cases on ha viscut gent important o que tenen reliquies, túnels als castells i eixes coses. Cases amb història que va perdent-se perquè no ens recordem. També podrien editar un llibret amb la història del casc antic com a antic nucli del poble. vale, açò ja no és gens urbanístic però ahí queda...

Anónimo dijo...

També es podria plantejar montar un 'viver' d'empreses amb facilitats per a joves (o no tan joves) emprenedors.

Hui en dia hi han activitats que només necessiten d'un local, bona conexió a internet i moltes ganes de treballar (desenvolupament de software, disseny gràfic, ...).

A més a més, aquest viver podria donar lloc a posteriors inversions al poble i llocs de treball.

Anónimo dijo...

la meu proposta per al pla integral del casc antic de castalla es la de rehabilitar les cases, i fer un alquler jove o una venta per als joves aun cost mes barat per a que estos pegen accedir a la seua primera vivienda y de esta forma solucionar el problema de perdua de habitants de esta zona de castalla. altre punto seria dotar el nostre casc antic amb servicis publics, com biblioteques, aujuntaments, centres culturals, etc. com pasa al de javea.

Anónimo dijo...

El casc antic hauria de ser més acollidor, ara sembla un barri marginal.

Jo propose que se li rente la cara però sempre respectant el que és. Per favor, respectem l'arquitectura tradicional i prou de parcs de cement però als que estàn ja fets es deurien fer activitats, recuperar les festes populars i portar-les al casc antic.

Potenciar el xicotet comerç a la zona, que la gent que viu alli quasi no pot ni comprar el pa al barri, ni fer-se un café.

Organitzar visites turístiques integrals, no solament al castell, també al nucli antic, i donar publicitat per a la gent del poble i dels voltants, però clar, primer s'ha de millorar, perquè ara és una vergonya. Pense que és molt important, qui coneix el seu patrimoni, l'estima.

En resum: s'ha de fomentar que la gent vaja al casc antic ja siga (com heu dit) amb la creació de vivendes per a gent amb pocs recursos, seus d'associacions, centres culturals, comerç, festes tradicionals, visites turístiques... Si un lloc s'ompli de gent (sobretot gent jove), poc a poc va millorant.

Anónimo dijo...

Me parece genial la idea de hacer de Castalla sede universitaria. Lo he comentado con los compañeros de la uni muchas veces. No entiendo como siendo Castalla un pueblo tan grande se hagan tan pocas cosas.
Genial también de ubicar la sede universitaria en el casco antiguo, así se matan dos pájaros de un tiro.

Saludo:)

Anónimo dijo...

Crec que els esforços s´han de centrar en la reabilitació de les cases i sobretot tindre molt en compte que hi ha gent del poble que realment vol viure a eixa zona. No val a reabilitar-les i donar-li-les a gent de fora, que també, sino que s´ha d´intentar que visca gent del poble. Ja és prou girilandia.

Imprescindible algun parking per a que siga viable habitar en eixa zona.

Anónimo dijo...

Crec que el primer que deu fer-se és demanar a l'ajuntament que faça una exposició pública del "seu" pla integral, per despres poder fer les puntualitzacions i propostes oportunes.

Anónimo dijo...

Si l'ajuntament fa una exposició pública d'una cosa que han decidit ja ells, realment creus que van a canviar algo després? Abans poden explicar les seues idees, però quan les tinguen ja elaborades, no van a canviar res...

Eixa és la meua sensació, espere equivocar-me.

Anónimo dijo...

Realment l´ajuntament llegix aquestes coses? Hem sap mal però encara estem esperant les respostes eixes sobre l´urbanisme que li vau fer a Paneta i res de res. Que es pensen, que la gent sóm tonta i se´ns obliden les coses? van apanyats.
Dit açò, proposta:
Está clar que al casc antic li falta vida, i quina cosa dona més vida a un poble que els comerços? propose que l´ajuntament done subvencions i ventajes per a ubicar comerços a la zona. Clar que aquesta iniciativa no pot ser única sino que ha d´anar en un plà integral perqué puga ser ventajosa i no un suicidi comercial.
He dit.

Anónimo dijo...

La meva proposta:
Estaria guai fer un mercadet de coses usades al casc antic. En plan rastro de Madrid o de La Nucia, als que acudeixen moltes persones. Podien fer-ho el primer diumenge de cada mes i, a part de les paradetes que puguen vindre, moure a la gent del poble per a que venga objectes i roba usada, llibres, pelis, etc.
A mi m´encantaria i li donaria molta vida al casc antic. A més a més, no hi ha cap mercat així per ací prop i vendria també gent de fora.

Anónimo dijo...

La unica solucio que val es la de: tiravo tot i fevo de nou. Jo vull mes parcs de formigo..... als que no aniré per cert ........jejejejeje