jueves, 20 de enero de 2011

22 pensaments al voltant del Centre Històric i les 22 vivendes.



  1. La construcció de les vivendes al centre històric, i sobretot d'eixe solar, és necessària.
  2. La presentació pública del projecte, per part de l'ajuntament, és positiva. Este element positiu no ho és tant si tenim en compte que les característiques d'este projecte obliguen a fer publicitat d'ell (són vivendes que han de buscar compradors). Per tant, el fer públic dibuixos i plànols és més una necessitat, que un acte de voluntat municipal de transparència (per desgràcia no es fa en tot allò que projecta l'ajuntament).
  3. Altre element positiu vinculat a l'anterior: Ara sabem com va a ser i estem a temps de canviar-lo.
  4. Aquesta promoció de vivendes no és segura. Només es farà si hi ha un interés amb suficients compradors interessats (sense número fixe).
  5. No van dir preus de vivenda. 1300 a 1400 euros per metre quadrat com a tope màxim, vam entendre. S'ajustarà i serà el més accessible possible per a la gent. Hi ha subvencions a la compra de vivenda protegida.
  6. El lloc, davant del parc, enmig del centre històric, amb un canvi d'actitud, un pla global, i ganes del poble i l'ajuntament acabarà sent el millor del poble. Al temps.
  7. Pel que sabem, les vivendes del IVVSA tenen una qualitat superior a la mitjana, a un preu acceptable.
  8. Esta promoció estan destinades, en les seues bases, per a un perfil jove (adquisició primera vivenda) amb ingresos des dels 800 fins als 2000 mensuals (així a ull i amb moltes puntualitzacions).
  9. L'ajuntament ha de donar una imatge pública de ser positiu i colaborar amb el projecte. Ho va intentar ahir. Esperem que en privat hagen vist el mateix que nosaltres i pressionen per al canvi. Consultats especialistes ens han dit que no només el canvi és possible, sinó que, una vegada estudiat, s'ha de pressionar per a que es faça.
  10. L'IVVSA fa nombrosos projectes en tota la comunitat i, per a ells, este és un projecte més. Per a nosaltres és EL projecte. El que allà es faça va a condicionar, per mesura i situació, el nostre centre històric de per vida.
  11. La imatge d'allò que ens han presentat no és il·lusionant. Compleix amb les normes, estem segurs, però no fa el projecte únic i singular. No és especialment atractiu en una zona que necessita d'un projecte estrella.
  12. I redundant amb el tema: amb la quantitat de pisos buits que hi ha a Castalla, qui decideix anar a viure a una zona amb tants problemes i amb eixa imatge de Beirut que ara mateix té, si el projecte que li mostren no es diferencia tant d'altres blocs d'edificis? Qui vol comprar un pis allà si no és un projecte “especial”, cridaner, amb un encant palpable.
  13. Una façana tan llarga (més de 50 metres) amb tota la planta baixa dedicada a aparcament no respon a la tipologia d'un centre històric. Si caminem per eixa zona, seria trobar-nos un mur de 50 metres amb 2 entrades per als blocs de pisos. Això no contribueix a enriquir la zona, al contrari, l'empobreix.
  14. El parking en la planta baixa condiciona massa la tipologia del edifici. Tres portals d'accés als pisos, tampoc encaixa amb la tipologia de cada casa la seua entrada (que s'ha fet en altres llocs). Serà més car. Portarà molts més problemes i molts més maldecaps a l'IVVSA. Però ajuntament i ciutadans hem de tirar de la mateixa banda per intentar que es faça l'aparcament al soterrani, no a la planta baixa.
  15. Igual la nostra imatge mental del que deuria ser, ha condicionat la decepció que ens ha produït el projecte final. Igual esperàvem massa. Casetes, diferents altures, entrades úniques, una terrasseta al cap damunt de cadascuna amb alguna habitació “abuhardillada”. Tot modernet però encaixat amb la tipologia existent. Ens hem trobat un bloc amb pisos com en qualsevol altre lloc, amb tres portals, cumplidor, sense més.
  16. Anem al Centre Històric en general. Mosqueja que quan parles en tècnics independents vegen mil solucions (perquè ells treballen en rehabilitació de centres històrics) i que els tècnics que en teoria estan aconsellant al nostre ajuntament només troben problemes. Mosqueja que el nostre ajuntament, per molt que li ho demanes, no fa cap d'esforç per consultar i deixar-se assessorar per gent vàlida i disposada a tirar una mà.
  17. L'Alcalde parla del Pla Especial per al Centre Històric en present continu. “Està fent-se”, “estan estudiant”, “està portant-se a terme”. Quan es refereix a qui està executant-lo, ix el nom de la Universitat d'Alacant, la Facultat de Geografia. El dia després, telefonem a la nostra estimada facultat de Geografia. Ens contesten. Ningú està treballant ara al Pla Especial de Castalla. Es va fer una proposta al 2009. L'ajuntament es va mostrar interessat però va contestar que buscaria fons. Estem al 2011 i encara esperen. Per tant, un dels dos estava mentint, o la Universitat d'Alacant o l'Ajuntamentde Castalla . S'admeten apostes. Reflexió interna: Serà possible que ens torne a passar?
  18. L'alcalde continua exposant els seus projectes del Centre Històric com si cada vegada que parla d'ell parlara per a persones diferents. Però resulta que cada vegada que parla d'això, parla amb les mateixes persones. Sempre som els mateixos. Per tant les mateixes promeses i afirmacions que eren creïbles al 2007, al 2008, fins i tot, al 2009, no ho són tant al 2011. Ho sentim. Estem, ho recordem, ja al 2011 i Jose Luís va ensenyar un avantprojecte del 2009 que no s'està duent a terme. Ha passat tot un any i no han començat.
  19. Ens cansen els polítics que es comporten com a polítics i la seua retòrica.
  20. Dos anys després, sembla que va a actuar-se al solar amb les runes acumulades i tirar les parets que encara estan inestables. Dos anys per a decidir-se a actuar ens semblen massa. El que van a fer ara (això han dit), no ho hagueren pogut fer fa deu, dotze o quinze mesos? La llei no era la mateixa abans i ara? Perquè abans afirmaven que no podien actuar? Que han fet ara que si els permet entrar a consolidar?
  21. Supose que serà frustrant per al nostre ajuntament (si realment tenen la sensació d'estar fent tot el possible per millorar el Centre Històric) que hi haja tanta gent fiscalitzant el seu treball i que no acabe d'entendre els seus esforços. Supose que molestarà que la gent no entenga que tota actuació comporta seguir un protocol lentíssim. No és difícil posar-se al seu lloc i veure el que poden pensar. Però com totes les seues comunicacions públiques són per a mostrar glòries (veure crònica de Castalla o cada discurs públic), sembla que no ens en queda altra que intentar compensar. Si entonaren algun "mea culpa" en públic, o un "no ho hem fet fins ara, perdoneu, però lluitarem per dur-ho avant", segur que les faríem més costat. Les mentires no desperten l'empatia. Ho sentim.
  22. Supose que serà encara més frustrant per als veïns, que porten anys escoltant les mateixes coses i que veuen tots els dies que no s'ha actuat encara en els problemes més greus. Supose que enfadarà més encara, que allò que reclamàvem fa 4 anys (una oficina municipal dedicada a la promoció, defensa i rehabilitació del Centre Històric, procesos de participació ciutadana, un pla especial en execució, no en projecte...) o fa 2 (netejar les runes, consolidar per a que no empitjore...) continue estant pendent. Supose que serà encara més frustrant imaginar fa 4 anys que en el seu llistat de prioritats del Centre Històric estiguera el carrer Major (l'única gran obra que s'ha fet a esta zona en este temps i possiblement el que estava en millor estat de tots els del centre històric).

Toni.

PD. Els veïns i Castalla necessiten que ixca avant el projecte. És necessari. No a qualsevol preu.

22 comentarios:

Anónimo dijo...

La foto, es lo que es pensa fer? pareixen pisos...

Anónimo dijo...

la foto és el que es pensa fer. I sí, pareixen pisos.

Anónimo dijo...

No es que pareguen pisos. Es que són pisos. Portals comunitaris. Pisos en una única planta... Pisos, vamos. Res de cases.

Perquè s'empenyen en dir que respecten la tipología de la zona? Quants blocs de pisos hi ha al centre històric? Ningú va a dir res?

Anónimo dijo...

Que lleig!!! És horrorós el que volen fer! Per favor parem-los ja, que s'ho carregaran tot!

Anónimo dijo...

¡¡ Por favor que alguien aclare todo esto!!!
Si esa fachada corresponde al proyecto que se va a ejecutar... es una aberración, un atentado al sentido común..
Resulta ya sospechoso el que se hayan atrevido a presentarlo así...

Anónimo dijo...

La gavina menja del femer i després escampa les seves cagades per tot arreu.
¡¡ tarim, taram, tariro-ri-ram !!
A les properes més majoría i més absoluta. Fins i tot molts dels que ara protesteu tornareu a votar-los.
Qué voleu ...?

McEagle.

Anónimo dijo...

Estan tontos o que????
el mateix costa fer cases... sols que es pensa en fer pisos... eixa es la estètica!!!!
NINGÚ VA DIR RES AL RESPECTE???

Per favor, que arree ja, pq tela!!!!!

Anónimo dijo...

No crec que arriben a fer estos pisos.
1. Estan les coses com per a comprar-te un piso.
2. Estan estos pisos com per a hipotecar-te 30 anys per a pagar-lo.
3. Està l'entorn com per a asomar-te per la finestra.
4. No hi ha prou pisos a Castalla buits, més barats i amb més condicions que estos?
5. De l'IVSA no em crec res de res, i de Paneta, menys.

Anónimo dijo...

A la gent se li dona igual que facen això o un bloc de quatre altures forrat de marbre. Qui dóna la cara? Qui es queixa? Qui penja els banderins donant suport a la gent del centre històric? Mentre guanye el PP, mitja Castalla està contenta. Esteu equivocats si penseu que la gent vota per a que Castalla estiga bé. Eixe no és l'objectiu. L'objectiu és que guanye el PP que són els meus. Una vegada conseguit, el resto és secundari. Ja poden fer cagaes, o mentir descaradament com s'insinua a l'article. Van a guanyar com guanyarien el Madrid o el Barça totes les eleccions. Unicament perquè tenen més seguidors, no perquè ho facen millor. A les proves ens remetem. El problema es que, a més, ells es creuen que ho fan bé! Com si els resultats electorals foren una prova del seu encert. I reforçats per això, actuen amb impunitat. Així que estem en eixe procés d'acabar amb Castalla i a la majoria de la gent se li dona igual. Perquè mentre guanye el PP, no guanyen els altres. Porca miseria de democràcia representativa.

El Tate.

Anónimo dijo...

els pisos es farán perque els interesará, i a més es farán i es quedarán ahí fins que caiguen, com el reste del centre històric o com els pisos de la discoteca, este poble ja no té res del que era, un poble bonic, perque ho era, ara és el producte de tots els que han passat pel poder en aquest poble i han anat ficant-se a la butxaca tot el que han pogut, perque no crec que açò ho fagen per cumplir amb el seu deure, perque si no sí que és un problema gran!!!!
El cas és,que els quantre de sempre continuarem fent presió i amb la sang bollida de tanta merda!

help!

Ricardito dijo...

"L'objectiu és que guanye el PP que són els meus"

Crec que l'anàlisi que feu alguns de la política local està equivocat. No crec que tots els votants del PP siguen una mera comparsa, no tots voten PP perquè són els seus com ha comentat un anònim. Alguns sí que són els de sempre, però altres són nous, molt nous, sinò el PSOE no haguera guanyat unes municipals als anys '80.

És molt més simple. A la major part del poble no l'importa una merda el casc antic, ni el patrimoni, ni el medi ambient, ni les desigualtats socials, ni la cultura de qualitat, ni les coses que suposadament ens interessen els habituals d'este blog.

El PP local té la sort que a nivell autonòmic també guanyen les eleccions i trauen de València tot el que volen. Si ací manara el PSOE no traurien ni la meitat de subvencions. I el poble, o eixa part del poble que són votants del PP, està content amb les obres de la Plaça del Carreter, les del Carrer Major, les de l'Avinguda d'Onil, la guarderia infantil, l'auditori, les rotondes i "suma y sigue". Pensen que les coses funcionen i no cal canviar-les.

Que se descalifiquen i barallen, que se pugen el sou escandalosa i descaradament, això no importa, almenys per a la majoria. El que importa és el dia a dia. Tenim poca memòria en qüestions polítiques.

Des d'ací hem d'intentar fer propostes constructives. L'atac i la descalificació contra els votants del partit guanyador només serveix per desfogar-nos (que tampoc està mal), però no és útil.

Bé, ja veieu que aconsellar és fàcil. Jo tampoc propose res, no me mulle. També sóc comparsa de l'oposició. Com ha dit un comenytari anterior: "Porca misèria de democràcia representativa", i de societat company.

Salut.

Anónimo dijo...

Jo tambe dic que ara es molt facil parlar, jo tinc una casa i se el que en costa tots els anys de mantindre, a costa de llevarme els diners de altres llocs, clar esta, i en molts llocs dona la sensacio de que la gent no te ganes de gastarse els dines reformant o reparan els vivendes, es millor deixar que es caiguen a trosos abans de que es toquen la butxaca, i aixina clar, ahi esta el resultat, cases velles ruinoses, centres antics deplorables, etc..

pero no es nomes el cas antic, i la casa roja, i la dels Atard, que esperen a que caigen, tambe dic, que no asta aon arriba la potestad de un ajuntament en este aspecte, pot anar i expropiar la casa a algu abans de que aquesta es deteriore tant que no valga pa res??

eixa es una questio prou espinosa, jo antenc que molta gent de la que ha viscut al casc antic no te culpa de res, pero, tambe pense que ha hagut molta gent que ha viscut al casc antic que a passat de tot i ara volen solucions amb dines publics

en fi, no crec que s'arregle, pa aixo faria falta tindre una ment molt oberta, facilitar prestams a la rehabilitacio i als jovens per a convencerlos de viure alli, no fa falta nomes que siga bonic, sino que la gent vullga viure alli i no crec que siga aixi, lamentablement el centre historic del poble es com el seu nom indica... historia.

Anónimo dijo...

ja ja ja ja. Molt bona la imatge de la dreta, no m'havia donat conte. ja ja ja ja.

Anónimo dijo...

Comunistes i fascistes sou la mateixa merda, sempre donant calda. als comunistes que van de progressistes, no se si serà que no sabreu o be perque voleu amagar els 7 milions de víctimes ucranianes al 1933, i també els 13 milions de morts per no creure en el comunisme a Russia, a ni vos enrecordareu dels 65 milions de morts a Xina gracies a Mao. Una cosa que tampoc sabreu és que el model de matar jueus no va ser inventat per Hitler, sinó per un tal Lenin, i per Karl Marx molt abans, que defensaven l'assassinat per aconseguir "la igualtat", i després el poder tan sols anava a quatre dirigents del partit, mentres el poble treballava, patia fam, i si dies alguna cosa al Gulag a treballar. Primer informeu-vos, després penseu, i si això capaciteu.
Si es poguera raonar amb un comunista, deixaria de ser comunista.

JCCB

Anónimo dijo...

Pos jo soc comunista i si que sabia tot això.

Anónimo dijo...

Molt interessant la proposta del Bloc, respecte al projecte de l'edifici del barri antic.
Per favor!! Fem el que siga per paralitzar eixe projecte

Anónimo dijo...

Al que ataca als comunistes: mira sabudot, jo no sóc comunista i evidentment, tots van matar. La diferència és que això que estàs contant va passar a milers de quilòmetres, mentre que a mi em van matar familiars a la guerra civil, i no a milers de quilòmetres, sinó ací a casa, i precisament els teus, així que ni tu ni ningú que vinga a donar-me lliçons de morts, que en el meu cas les mans plenes de sang les teniu vosaltres. I que conste, que no vull sobrevalorar víctimes, totes són igual i estic en contra de tota violència, però és que parlen sempre amb els mateixos arguments sense fonamentació. I si vols, traem xifres, a vore qui guanya!

Anónimo dijo...

... No-sé-quants milions de morts a Rússia, a la Xina, a Ucraïna ...?? Mao, Lenin, el Gulag, Hitler, Marx ...??
JCCB, sincerament ... si no t'has equivocat de blog, crec que hauries de fer que t'ho miraren !!.

Kar-phan-tha

Anónimo dijo...

Algú sap si en el proyecte de la fatxada de l'església estaran també les escultures, o ho deixaran buit? Coneixeu algú el proyecte?

Anónimo dijo...

Hey paneta ens pagara unes cervesetes al cafe 80´s?

Anónimo dijo...

Idees per a les escultures de les quatre fornícules de la portalada de l'església:
1.- Paneta a cavall
2.- Paneta amb un micròfon
3.- Paneta presidint la processó
4.- Paneta en un coffee party

Y vio Paneta que era buena la luz, y la separó de las tinieblas; y a la luz
llamó día, y a las tinieblas noche, y hubo tarde y mañana, día primero.

Anónimo dijo...

Ojo........ Paneta no ha dit res de cervesetes....... un cafe....... o una infusion........... te convido yo..............

jajajajajajajajajaa es pa partirse de la risa si no fora veritat, realment mos mereixem este ninot d'alcalde?

a vore si va algu al cafe i li diu quatre veritats a la cara i li fa caure la cara de vergonya, encara que dubte que tinga la suficient (vergonya)

"un cafe o una infusion, convido yo" deuriem de fer camisetes amb el lema, es pa cagase, o es pensa que tot el poble tenim el coeficient intelectual de una vaca o no se lo que es pensa, la veritat

en fi, tenim el que es mereixem