viernes, 13 de noviembre de 2009

No hi havia ningú


Quan els nazis van venir a buscar els comunistes
vaig guardar silenci, perquè jo no era comunista.

Quan van empresonar als socialdemòcrates,
vaig guardar silenci, perquè jo no era socialdemòcrata.

Quan van venir a buscar els sindicalistes,
no vaig protestar, perquè jo no era sindicalista.

Quan van venir a pels jueus,
no vaig protestar, perquè jo no era jueu.

Quan van venir a buscar-me a mi,
no hi havia ningú que poguera protestar.

Hi ha moltes versions d'aquest sermó de Martin Niemollër, un pastor luterà alemany que va ser empresonat en vàries ocasions per la seua lluita contra els nazis. Aquest sermó encarna tan bé el concepte tan malgastat de solidaritat, el de posar-te en el lloc dels altres, que és dels poemes que convencen, que arriben. Me l'imagine en aquella Pasqua del 1946 en Alemanya, davant dels seus fidels, acabada la segona guerra mundial, i no em puc llevar del cap la imatge del Phillip Seymour Hoffman de "La duda". La referència cinematogràfica deu ser perquè ací també apareix un sermó impressionant, i a més, la done per bona perquè les imatges d'esta peli, olen a altra època. A un passat tan llunyà i tan pròxim...

Ara, el poema encara ens val. Ens el podem aplicar a discreció, com el foc davant un atac. Dia sí, dia també. Però costa molt alçar-se i alçar la veu quan l'atac no ens toca de prop. Quan és als altres. Quan ens afecta de passada. En ocasions, fins i tot, riem les gràcies quan els atacats són els enemics, l'oponent, l'oposició.

Estos dies el Phillip Seymour em passava pel cap, de quant en quant, allà sobre la trona. Per coses meues i per històries dels altres. L'assumpte on encaixa a la perfecció i que més ens afecta a tots, és la de la lluita interna al govern municipal.

Des de la banda de l'actual alcalde s'ha parlat acusant a Juan Rico de "talante déspota i dictador". Però si alguna cosa no ha fet l'anterior alcalde mai, és canviar d'actitud. Transformar-se amb els anys. El que passa és que abans els tocava als altres. Al Bloc, al PSOE, a l'oposició, als crítics dins del PP que van acabar formant AIDC, als qui es queixaven. Eixos caben en una carretilla. I molts, dels que ara l'acusen de dèspota i dictador en aquell moment, li reien les gràcies. O només ho acceptaven, ho toleraven. Compartien decisions a braç alçat en l'ajuntament. Ara s'ha girat l'oponent. I clar, no queda ningú per protestar.

Amb les associacions, a vegades, ens passa igual. Si alguna se li pressiona per a que actue de determinada manera o se li recorda que té una subvenció per cobrar, les altres es llaven les mans mentre no tinguen problemes, o cobren la seua part. Ho he vist en algunes de les quals jo formava part. Quan ens toque a nosaltres, no es queixarà ningú.

I així ens va un poc. I així ens continuarà anant si no aconseguim passar a l'altra banda i vore-ho tot des de l'altre cantó del quadrilàter. Mai és bo vore-ho tot des del mateix punt, perquè potser, mentre estem entretinguts soltant colps a l'oponent, no ens n'adonem que estem quedant-nos assoles. Ningú protestarà després quan els colps siguen per a nosaltres. Ningú.

Toni.

40 comentarios:

Anónimo dijo...

algu sap per que no esta ja el blog de amics i veins del centre historic a la CASTALLA AL DIA ( no vullguera mal pensar).
mare quin poblet.

Anónimo dijo...

Vamos no te soliviantes tan solo recordarte que para poder hablar con propiedad solo tienes que buscar un boletín del Bloc, de esos que en su día enviaban casa por casa, no los tienes? Que lástima, defensor a ultranza!!! Pues bien… busca en el año 2002, en el apartado de Mociones presentadas en el Pleno del 27 de junio del 2002,
“3ª.- Monument als caiguts, sol-licitavem la retirada del monument existent a la plaça de l`Esglesia per considerar-lo partidista i contrari als valors democratics, o la seua substitusio per altre en favor de la PAU i JUSTÍSIA al mòn. Destres de 25 anys de democracia ès molt fort que encara hi haja simbologia franquista en un monument pùblic a Castalla, i que el PP el protegisca.”
Menos mal que el PP no aprobó la moción, porque en realidad en esa placa (por cierto hoy muy deteriorada, sin que nadie le preste la debida atención) solo se puede leer; A LOS CAÍDOS POR DIOS Y POR ESPAÑA.
Después de leer la moción y el escaparate viendo a los dos concejales del Bloc Juan Antonio cerda (Sobe) y Juan Yagüe apoyando todo lo que ellos condenan, pues solo me da que pensar que quieren aprovecharse de cualquier situación, para que el Alcalde Jose Luis Prats, que siempre ha sido de ideas del Bloc y que por accidente está en el PP, les de una concejalía a cada uno, asi que amigo mio…. Qué pena con este partido político que va en decadencia, o Ferrán da un golpe encima de la mesa y los pone a todos firmes o tendrán que volver la antigua guardia a poner orden y concierto a este partido nacionalista.

Anónimo dijo...

Con eso queda patente que para el Bloc son mas importantes los ingleses de castalla internacional que los nacidos en España y en Castalla, o mejor.. El sobe y Yague quieren la concejalía sobre todas las cosas, ideologías y creencias.Pero si por ellos hubiera sido, hubieran puesto una muralla en el maigmó para que no entrara nadie?? Hay que ver lo que hace el ansia de poder! y no trabajar por tu pueblo desde tu ideología política.

la cap suprema dijo...

Que Paneta siempre ha sido de ideas del Bloc? Virgen Santa! Em desconecte del poblet un cap de setmana i ja ha canviat tot! Però, que entens tú per "ideas del bloc"? No sé, crec que no el mateix que entenc jo.
Pota que té, idees dels antitaurinos?

Anónimo dijo...

A LOS CAÍDOS POR DIOS Y POR ESPAÑA.

i als caiguts per la llibertat, la democràcia i la república.

Que té que veure en la moció????

Anónimo dijo...

algu deuria de dirli al del segon comentari, que les reaccions que te poden provocarli una ursera o una angina de pit, no fumes tan i fes un poquet d´astrissi que les taranyines estan atrofiante, relaxat que pots ferte malalt.
salut i forsa al canut.

Anónimo dijo...

A LOS CAÍDOS POR DIOS Y POR ESPAÑA.
eixa fra incloeix a tots encara que aci sols es fixen en els de un costat, paneta ha sigut del bloc desde que era petit, no fa falta que digues que no, em sigut amics tota la vida

Anónimo dijo...

Cada dilluns, de 19h a 20h, conversa al MESSENGER amb el BLOC de CASTALLA. Afig-nos com a contacte: bloccastalla@gmail.com

Anónimo dijo...

pero el "vamos no tesoliviantes" eixe
esta com una cabra.

Anónimo dijo...

si, si, tots despotricant del segon comentari, pero ningú li diu que es mentira lo que a escrit.
per al Sobe y Yague nomes valen les festetes guiris o els actes en els que el seu boss "Paneta-Amapolo" els obliga a anar.

Anónimo dijo...

Cap suprema no tens que desconectarte sino que enterar-te un poc del poble en el que vius, Paneta a segut tota la vida mes del Bloc que Paquitet. El que pasa es que tambe es del partit que mana, siga el que siga.

la cap suprema dijo...

Dons m´ha pillat de sorpresa, que vols que et diga. Jo el fea del PP de toda la vida de Diós.Però vamos, que antes no sé de quin partit seria però ara, crec que està clar. Ja no el partit en sí sinó els ideals que defensen.

Anónimo dijo...

aquest es un poble que dona igual star de un costat o del altre, tots volen el poder

Anónimo dijo...

El que em pareix vergonyos es la mentida dels senyors del Bloc. Primer es van despistar votant un que si i l´altre que no, després es van abstenir en lo referent als arbres (es veu que estos arbres no eren iguals que els de abans) i ara pretenen fer vore en el comunicat emes que van votar en contra. Pero a qui voleu enganyar? Si lo ocorregut en el plenari queda reflectit en l´acta del mateix? i vosaltres vos vau abstenir. Poca vergonya.

Anónimo dijo...

Desde quant es preocupes del que voten o deixen de votar els concejal del bloc. Ara resulta que lo més important que passa al poble és una moció per continuar l'obra que es tindrà que aprovar no ?
pk no van a deixar el carrer per la mitat?
A més el mal ja està fet, i els arbres ja estàn quasi tots tallats?
El bloc es va oposar de del primer moment no?

Si es de tontos pensar que per votar a favor o abstenir-se volen pactar amb paneta. Si el pp té el doble de la majoria absoluta. No necessita cap vot.

Primer, que com que els plenaris no es publiquen no podem saber que va passar, i això és culpa del PP.

Segon, que quan algú, crítica o demana informació, la gent del bloc, contesta. En canvi els del pp mai contesten.

Tercer, de mentires al poble la càtedra cum laudem la tenen els del PP. O no recordem l'imforme del pinets?

Quart,tanta ràbia us fa el bloc, que teniu que utilitzar-lo per atacar a paneta, perquè ara resulta que torna el lider suprem.

I finalment, com diu el post, lo que realment passa ací és la divisió del partit que governa
i tot el que passa al PP no ho critiqueu, ja és la segon vegada que passa a aquest poble, que es barallen pel poder, que demostren públicament que tenen el control total, que estàn tan segurs que trauran majoria absoluta que els dona igual acusar-se públicament, i sobretot demostren que el que els interessa són els duros que trauen del poble, o algú creu que es barallarien per un treball altruïsta cap al poble?
No veieu que estos tios són uns corruptes i uns despotes, sobretot Pota i sus afines.
Aixina que deixeu de dir tonteries i sigueu més coherents.
I altra cosa, el bloc du tota la vida intentant fer coses pel poble i demanant concejalies o el que sigui, lo que passa que els fantasmes estos sempre han tingut por de donar-los algo, no siga cosa que la gent del poble es done conte que es pot fer política de forma diferent, més transparent i participativa.

JFK

jordi kukat dijo...

Vaig enviar fotos de la creu de "Caídos por dios y por España", al Foro por la Memoria http://www.foroporlamemoria.info/
ja fa molt de temps (prou més d'un any...)
Amb la llei de la memòria històrica, aquesta creu passa a ser un monument feixista prohibit per llei.....

jordi kukat dijo...

Anime a la gent a que faça força per a que lleven la vergonya aquesta de monument:
http://www.foroporlamemoria.info/simbolos_franquistas.php?id_prov=0

Salut!!!

Anónimo dijo...

kukat, a tu que ta fet el monument?¿?, tan defens llibertat de expresio que quan uns de l'altre costat fan algo remoles, comportat com un xiquet que es el que eres, sabies que jo com molts mes estem d'alguna manera apoyant a el pobre furgadents que en gloria estiga, com el post que m'ha encantat, gracies TONI, bon post,kukat si anaves a pensarte que erem pocs, mira per la finestra i voras, dona conte que el 83% de la poblacio aprobaria lo de l'esglesia, tu no perque eres un radical com sa comprobat gracies a algunes dades facilitades per persones proximes a tu, "No hi havia ningú" es la frase que dedique al kukat perque va a pasarli quan es done conte del que fa. A tots aquells que vulguen amagar la IP pa no ser descoberts en pagines republicanes, utilitzeu el programa Hide my IP molt recomanat, e inclus cambia la IP per a no ser dectat,

Salut!!!

jordi kukat dijo...

Si, "anonimo", si....

Anónimo dijo...

Gran article Toni, felicitats, he de agafar "La Duda", no la he vist, i en fie del teu instinte cinematografic.

Encara que alguns m'acusaran de demagogic, men fot, igual que fan molts, m'importen una merda les arbres, i els interesos politics de este poble de bobos, ascomensant per el alcalde i tots el concejals, quan als informatius estan digent tot el dia que mor un xiquet de fam en el mon cada sis segons i tots mirem (jo tambe m'incluixc) cap a altre lloc i tots alçem els muscles, es que a la raça humana li queda molt poca esperança.

UN XIQUET MOR DE FAM CADA SIS SEGONS,

UN
DOS
TRES
QUATRE
CINC
SIS.......................


17000 XIQUETS AL DIA MOREN DE FAM EN EL MON I TOTS ALÇEM ELS MUSCLES I MIREM CAP A ALTRE LLOC.

I açi estem preocupats per arbres i per creuetes??

Mes les valdria fer un pleno i aprovar de enviar uns dines anuals o mensuals a la FAO o aon siga en compte tanta historieta i tanta bobada.

I ara digueume demagogic, aprofitat o lo que vullgueu me se dona igual, la realitat es la que es i ningu la pot cambiar.

Rubén Palau.

Anónimo dijo...

BARRICADA SOTANAS
Huelen a muerto las sotanas
que acechan como alimañas en la noche más larga,
la del hambre, el silencio y la rabia,
no se paran ante nada y clavan como una garra la cruz y la espada.

Orden, religión y patria, sangre ibérica y fé cristiana,
Rosario, misas y curas, cantos pueriles que amedrantan,
vigilan conciencias y las atan ahogando pechos y gargantas.
¡Ésta es la iglesia de España!.

Estirpa al rojo de este pueblo
y hazle ver con el suplicio
que el demonio está en su cuerpo
y la cuneta es el único remedio.

Con aceite de ricino humilla y rapa
a la madre, a la compañera, a la hermana,
a la hija del condenado, por la justicia de Dios.
Es el merecido trato y la muerte metida en casa.

Estirpa al rojo de este pueblo
y hazle ver con el suplicio
que el demonio está en su cuerpo
y la cuneta es el único remedio.

Porque en su nombre los matan,
porque en su nombre los matan.

Ahora quien ruge es el silencio impuesto,
enterrando las voces en este maldito tiempo.
Tierra de conejos, país de madrigueras,
¡Cuántos huesos se han tragado las cunetas!.

Y danzan y danzan y danzan las sotanas
alrededor del fascismo que las proclama
valedoras de la raza y de la santa cruzada.
Su monumento a los caídos de vergüenza se desangra...
de vergüenza se desangra... (BIS)

Anónimo dijo...

molt bona refelexió pero si parlem de quants son aquells de castalla que van morir en una carretera en la republica pel cotxe calavera, ahi a qui li va la culpa? a l'esglesia, soc agnostic, i em done conte que tots es fiquen en l'esglesia perque es la intitucio que no es pot defendre, tots diuen que si no hi haguera iglesia seriem mes feliços no?
jo dic que l'esglesia si desapareguera crearia una crisi humana, no hi hauria tants centres per alimentar als indigents, els misioners no ajudarien als pobres, algunes festes desapareixerien, els paísos pobres no recibirien ajudes de l'esglesia ja que gracies aquesta molta gent menja, i vosaltres panda dedesagraïts sols mireu lo roin, que si es una secta que si furta diners, que primera alli posa els diners qui vol ningu t'obliga quan es passen la cistella, en que ens hem convertit¿? volem aço¿?, a i anònim m'agrada la teua lluita ja sigues furgadents o qui sigues pero esta be, fixat un poc en alguns errors, pero esta be que en este poble hi haja gent amb collons no com altres que critiquen sense una base.

J.M.P.B

J.T.E dijo...

jajajaj!No se com podeu donar-li suport a furgadents, després del que ha fet ... total, per ara llevar les proves del que ha fet ... que valent!!!jajaj!!!tots els de la vostra "índole" sou iguals, parleu molt, però a l´hora de la veritat res. I els primers que parleu sense cap base sou vosaltres que jutgeu a les persones sense cap argumentació i no veieu el que teniu prop de vosaltres o no molt llarg, en el mateix ajuntament del vostre poble!!!que fort em pareixen algunes coses ....

sentit comú! dijo...

Mira anónimo, saps quina es la diferència entre tu i el kukat???!!!!
son els collons, de dir el que pasa, el que no pasa, i alomillor, este xiquet te una ambició ce viure en un mòn millor per a tots.
Ara et dic jo, com tu i el furgadents atomic eixe, en hi han un carro, sols sabeu insultar, i vos fot que Kukat utilit-ze el moviment ridiculista, desde así continua igual MESTRE!!!
I si, criticar a l´esglesia no es cap delicte, i avore si entenem de una vegada que es lo desent i el que no ho és!!! estan dient que no es pot abortar pq mates un xiquet????!!!!! si sabeu contar, conteu els morts en nom de deu, ja no en temps passats, si no actualment de SIDA per estar en contra del condó!

SENTIT COMú collons!!!

Anónimo dijo...

XD, XD, cuanto mesías en posesión de la verdad absoluta!! Menos sermones Sr.s la cruz de los caidos Por Dios y por España, va a resultar que la pusieron los republicanos. Que la quiten por herir sensibilidades durante tantos años, oculta pero presente.

Anónimo dijo...

Quant envies tu, del teu sol? Sr. Ruben, Es prives de alguna cosa?

Jo te ho dic, demagogic.

Ricardus dijo...

Tant de bo com de roin podríem dir de l'esglèsia. Per un costat defén una mentalitat pròpia de l'Antic Règim, rep una gran quantitat de donacions, posseeix els més valuosos tresors artístics de la civilització occidental, etc. En canvi, també és la primera ONG a nivell mundial: cases de caritat, menjadors, missioners arreu del món, etc. Moltíssimes persones que lluny del luxe i les comoditats ho donen tot per ajudar els més necessitats en nom de Déu.

Una dualitat contraposada molt semblant trobem als països que abanderen el sistema comunista. Mentres lluiten per una teòrica igualtat social i econòmica, els buròcrates viuen rodejats de luxe i comoditats. D'una banda critiquen l'abús d'autoritat i la manca de llibertats d'alguns països capitalistes. Simbolitzen la ressistència numantina dels pobres front els poderosos. David versus Golliat. Però per altra banda, censuren la llibertat d'expressió, de premsa i el lliure moviment dels seus propis ciutadans, que es converteixen en víctimes colaterals d'un sistema que de tant protegir-los els ofega.

Amb la paraula de Deu uns i amb les teories marxistes altres congreguen a les masses que, de manera irracional o teòricament racional, coregen respectivament el nom dels seus líders. Tots dos moviments tenen més vigència pel que representen que pel que són realment. La irracionalitat de la religió i la utopia del comunisme esdevenen l'opi de les masses descontentes.

Ara penseu on estan els límits de la memòria històrica. Si ens mirem el melic llevarem molts "monuments franquistes", però si mirem més enllà del melic i arribem a les extremitats (Cuba o Corea del Nord) potser la memòria històrica
nacional s'avergonyisca de les seues homònimes a nivell internacional. I en eixe cas quins momunents hem de llevar? Les camisetes d'Ernesto Che Guevara?

Anónimo dijo...

En nom de Déu, quantes barbaritats!!
Amunt Pellikana!

El Che no murió para que tu llevases su cara en tu camiseta dijo...

"Amunt Pellikana!". Ni que fora un club de futbol. Pensava que el Homo Hooliganiensis no habitava per estos blogs.

Quina llàstima no poder limitar els comentaris a una mínima dignitat intelectual. Digueu-me dèspota però la humanitat ho agrairia.

Salut i dignitat companys.

Anónimo dijo...

Déspota.

Anónimo dijo...

Ricardus, bona reflexió apart de aixo no ens adonem de que depen qui estiga al govern o per qui esta influit sempre hi haura un grup que estara en contra, si no hi haguera hagut colp d'esta hui en dia a lo millor hi hauria un gran nombre de monuments defensan la republica, i que diriem els que vam pedre familiars a aquella epoca per anar a misa o simplement per tindre diners, tindre terres, en realitat el que pasa es que en la republica la enveja d'aquells que havien treballat era tan gran que els mataven, ara mateixa en una republica mes o menys normal no moriria ningu, pero es la solucio?
o països catalans creu que no van a ser corruptes? la meua opinio es que ningu es perfecte, sempre hi haura algu en contra aixi que encara que vullgau llevar aquella placa, la gent que va perdre a familiars a costa de una republica mal gestionada i que haguera pugut ser millor i que els va matar gracies a la colaboracio de Carrillo, que en opinio meua i de molts mes deuria ser jutjat per lo dels drets humans, doneuvos conte de la realitat, mireu quants politics van morir a China o a la URSS per ser diferents.



Aquest es un blog per a discutir i no per a barallarse, hi ha gent que no ho enten.



J.M.P.B

Anónimo dijo...

enhorabona ricardus pel comentari, igual que et criticava en lanterior publicacio, ara mereixes amb aquest comentari el meu reconeiximent.

The Vaquerman dijo...

Aquest es un blog per a discutir i no per a barallarse, hi ha gent que no ho enten.

Aplaudisc totalment eixafrase.

I encara dic mes:

El dia que hi hagen 100, 200... 500!! castelluts que aconseguisquen llevar-se de damunt el 'burka' de ser Anónimo, eixe dia... eixe dia es podrà provar a fer política de trellat en este poble.
Mentres tant, mane qui mane, a la llarga tots acabaràn farts, i lo únic que els farà seguir en política és lo que tots sabem.

Salutacions!

Anónimo dijo...

No hi fa falta que aplaudisques, es el que passa, per exemple me donat conte, que la gent te una perspectiva a una dreta estancada en el passat, en la dreta aborrida que votaven els pares, pero si parlem d'esquerres no parem de traureli pegues com les de dretes, el que pasa, es que si la alcaldia fora per exemple de Paneta pero en conte del PP el Bloc o algún partit minoritari, les queixes d'alguns d'aci no es farien encara que haguera tallat els arbres (que ningu s'entera de que valia mes diners reparar els canalons obstruits per les arrels que fer un nou passeig). El problema es que tots ens fixem en els problems dels altres com alguns que actuen aci, tambe va per furgadents, que sen va pasar un poquet, jo podria estar a favor de furgadents pero la meua moral en dia que aixo estaba mal pero una part de mi volia dir que aixo estaba be, perque pellikana sembla un bon grup d'amics que deuen divertir-se pero les cançons no m'agraden, soc agnostic, encara que alguns temes que diuen, en toquen les veceroles perque no son del tot certes o les entenen mal, vull recordar que la societat no esta sensibilitzada en que el que diu sempre tocara la llibertat a altres per molt petit que parega, segons el que he vist que ha fet furgadents, segons mostraba el video es que, segons la meua opinio estaba fart de les mentides del grup, pero en fi torne a dir la frase que a algu li ha agradat.

Aquest es un blog per a discutir i no per a barallarse, hi ha gent que no ho enten.



J.M.P.B

Anónimo dijo...

Anem tota la societat immersos en una cursa desbocada cap a la locura i el destrellat; i no sabem per qué, pero veiem el del costat correr i intentem correr més; no sabem per qué. On pararem?

Ánimo dijo...

xe que apocaliptic eres... tu,,,

J.C. dijo...

Hola estimats, vos deixe l'enllaç de la última entrada de Castalla en el record sobre la ordenança de Patrimoni que és més que interessant:

CLICK ACÍ

Salutacions

Anónimo dijo...

Que opineu del conveni firmat per el Ajuntament amb el IVVSA per a fer 22 vivendes al casc antic???

Anónimo dijo...

Em pareix be, ja que estaba en un estat deteriorable, i ademes aci es queixara algu pero si ens adonem, eixa gent tampoc vol viure al casas antic, aixi que em pareix una gran idea, perque els que es queixen solen ser els que no viuen per aquella zona, excepte els de étnia gitana que estan baixat poc a poc cap a les a fores de Castalla

Anónimo dijo...

Ai que bé! Gràcies per deixar el link sobre patrimoni ací al blog. Un pas més i prou gran!! per a que el centre históric tire endavant...

Algú que ens explique el que supossa per a les noves vivendes aquesta ordenança?