lunes, 2 de abril de 2012

El nou ajuntament


Hi ha moments en els quals els polítics sembla que utilitzen una informació a la qual els ciutadans no tenim accés. Sinó fóra així, hi hauria coses que no s'acabarien d'entendre. Ho prometem.

Si donem aquesta frase inicial per bona (la de que els polítics tenen més elements de judici a l'hora de prendre decisions) no sé quins deurien ser els canals de comunicació per a que, si algun ciutadà reclama eixa informació, se li puga donar sense haver de convertir-se en el pesat de torn o presentar-se en l'ajuntament cada vegada que hi ha alguna decisió que no entén. Alguns, no eixiríem d'allà.

Ve aquesta introducció motivada per dos elements que nosaltres considerem connectats però que els diferents partits polítics locals, no tant. No sabem els motius.

1. L'Ajuntament de Castalla vol construir un nou edifici per a destinar-lo a Oficines Municipals.
2. El Centre Històric necessitarà que algun organisme públic situe allà algun tipus d'establiment oficial o oficines municipals.

Estos dos elements, en teoria independents, quan els escrius junts, sembla que construeixien una solució fàcil. Tan fàcil i tan lògica que ha de tenir mil problemes que nosaltres no dominem.

Els raons per les quals el Centre Històric necessita que s'establisca algun o alguns organismes oficials a la seua zona, pense que no cal repetir-les. Fins i tot, la majoria de partits s'han manifestat públicament a favor d'aquest tipus d'actuacions. Però quan hi ha una oportunitat per fer-ho perquè l'Ajuntament necessita ampliar les seues oficines, es pressuposten 140.000 euros per realitzar el projecte en la zona de la Basseta. No ho entenem. Deuen haver mil raons xicotetes o una ben gran, però ni unes ni altres se sostenen.

Tampoc és que siguem tan curts, ens apareixen motius per fer les noves oficines i desplaçar l'únic organisme oficial que encara es manté al Centre Històric, a la part de l'eixample del poble. Però hem de dir en la nostra defensa que totes les raons que ens venen al cap són fàcilment rebatibles. A saber:

Raó 1. El terreny de la Basseta és de propietat municipal. Aquesta cau pel seu propi pes. L'ajuntament recuperarà la propietat del solar destinat al projecte de l'IVVSA (ja que aquest no va a fer-se). A més, haurà d'adquirir tots aquells habitatges de qui els propietaris no vullguen fer-se càrrec de les reparacions pròpies o pels problemes ocasionats als veïns per no fer-les. O siga, que a partir d'ara l'ajuntament probablement haurà de fer una fortíssima inversió en solars al centre històric a qui deurà buscar una finalitat.

Raó 2. No deurien construir-se les noves oficines municipals en un lloc de difícil accés. Difícilment un ajuntament que vol mantenir als ciutadans que viuen al seu centre històric, o captar-ne de nous, pot utilitzar aquesta excusa. Precisament l'ajuntament deuria ser qui donara una imatge contrària situant serveis públics en determinats llocs per augmentar la circulació de persones en determinats punts com a estratègia de revitalització d'una zona que ara està morta.

Raó 3. La construcció serà molt més senzilla en el solar de la Basseta. Clar que ho serà, però per eixe mateix motiu l'ajuntament ha de servir de referència. Ha de fer de locomotora del Centre Històric encara que li supose un sobreesforç.

Raó 4. La zona de la Basseta és molt bona per a unes oficines municipals. Està clar que seria oferir un altre servei en la zona del poble on estan tots els serveis locals. Altre agravi comparatiu per als ciutadans que han decidit mantenir-se al CH, o per a tots els potencials habitants. Llevant-li interés a una zona no és la millor forma de fer-la atractiva.

Raó 5. És més barat construir-lo ací. La suma de les quatre raons anteriors i probablement la de major pes. També és més barat fer pisos que rehabilitar. Més barat tirar la casa de Paco Rico, que donar-li un ús. Més barat trencar que construir. Més barat el ciment que la pedra. Però ha d'haver alguna ocasió, i esta ho és, que el més barat no és el millor. Si un ajuntament no fa l'esforç per a que la gent estiga a gust en el lloc on viu, qui ho farà?

Contra estos cinc motius, sé segur que podríem doblar les raons per les quals les noves oficines municipals deurien situar-se al Centre Històric. Vosaltres els sabeu. Ho hem parlat, comptat i debatut mil vegades. Què algú ens explique què passa. Què algú ens ho explique, please.

Toni.

PD. Tornarem a l'aigua abans o després, perquè és un tema preocupant.

22 comentarios:

Anónimo dijo...

Quina cabuderia!
Però si el que volen es traurer els servicis administratius del edifici del ajuntament perque l'accessibilitat es quasi nula (apart de les dos dependències de la planta baixa) i no es pot accedir a les dependències. Ara voleu que facen altres oficines a les que també siga impossible arribar?

Anónimo dijo...

Si que som cabuts, sí. jeje.

Quina zona és impossible d'arribar del centre històric?!!!

Accessibilitat de quin tipus? No es pot construir un ascensor en un edifici nou? Que m'ho expliquen, que no ho entenc... Si se situen les noves oficines municipals al CHC i això obliga a millorar l'accessibilitat no ajudarà als habitants que viuen allà? Quina diferència hi ha per a l'accessibilitat entre construir les noves dependències en la Basseta on en el solar de l'IVVSA? No poden posar-se ascensors als 2? No ho entenc.

Anónimo dijo...

Ah, ahora resulta que para algunos todo el casco antiguo es inaccesible. Imposible de llegar. Mira, que no busquen excusas. Que lo tiren todo ya. Que lo arrasen y punto. Para que alargar la agonía si siempre van a encontrar motivos para no gastarse el dinero aquí. Si al final lo que les interesa a algunos es vender pisos en la zona baja y a otros poder apuntarse el tanto de haber hecho un edificio nuevo. Que triste es todo.

Anónimo dijo...

Bien que la alcaldesa salía en los periodicos apoyando el centro histórico y ahora miralá, tirando todas las casas y actuando igual o peor que Paneta. Con lo que lo criticó y ara es peor ella

Anónimo dijo...

¿Algú està intentant dir que no fan les oficines municipals en ningun puesto del centro historic perque en tot el centro historic es imposible de arribar? ¿Y les que vivim allí com arribem a les nostres cases,¿Escalant?

Anónimo dijo...

molt bo l'últim comentari! i cert. La gent te un concepte prou deteriorat del centre històric, gràcies a tants anys de donar-li l'esquena i no valorar-lo. Sobretot per part de l'ajuntament, que es supossa que són els que tenen que apostar per millorar el que no funciona en la localitat, o al menys cobren per fer açò.
També el que pot fer l'ajuntament és possar una tenda de muntanyisme i vendre piolets a la gent que viu allà, a les muntanyes...

Ferran Martínez dijo...

Insistiu, insistiu, que ja vam perdre una oportunitat quan es proposava fer l'escoleta infantil en el Casc Antic. Si perdem esta altra oportunitat, cada volta tindrem més difícil donar-li vida al barri.

Anónimo dijo...

Però si es que sembla que estan tots els partits d'acord, ¿Perquè eixe tema no es va discutir en el plenari on es van presentar els presupostos? Doncs perquè semblava que ho volien tots. El PP, el PSOE, UCID... El bloc no es va pronunciar però ho va donar per bo. Tots contentíssims d'eliminar l'última oficina municipal que està al centre històric. I damunt el primer comentari penja ja la puntilla. La gran excusa. El Centre Històric és incomode, costerut, antic. Impossible d'arribar a tot ell. Impossible d'arribar diu. Com deia Juan Antonio Rico al debat: Que millor que viure en un pis a l'eixample amb al seua calefacció, la seua cotxera, els seus supermercats...

Ni uns ni altres semblen convençuts que per fer funcionar el centre històric cal estar disposats a fer sobreesforços. I els únics que sembla que fan un discurs coherent a la xarxa (el bloc), sembla que només el fa a les xarxa. No es nota la seua presència als plenaris, ni la inquietud que ha tingut sempre per temes com l'aigua o el Centre Històric. Igual ho fan en privat, quan parlen entre ells, però en privat no val. No ens sentim representats en privat.

Anónimo dijo...

Portem quasi que un any de ajuntament nou y pereix com si tot el que ens van prometrer els quatre partits amb representació municipal, fora un somni que anaven a fer, que farien, que estem d´acort en tot el qu´hem signat, pero van pasant els dies i tot segueix igual, venen les plutjes i mes homitats, vindra l´estiu i mes rates, mosques, fem, com diria un castellut, no adelantem un pallus, ara l´escusa es que no nian diners, ni ajudes i un es pregunta i ganes de fer coses, de posar en marxa el proces de no pedrer mes temps d´aixo ( que collons, en passar nadal, despres en passar setmana santa o el famos en pasar festes)sembla ser el compte de MAI ACABAR.

Anónimo dijo...

a mi que algú em diga la diferència entre l'anterior govern del PP (només l'ultima legislatura) amb l'actual ajuntament...en serio, quina diferència, hi ha? no val dir que un era home i l'altra és dona.

Anónimo dijo...

Soles una pregunteta des de la meua plana opinió;

Perquè no s'han recollit mai firmes per a dir-li el que pensa el poble? No ho entenc...No enten perquè l'associació del casc històric no fa açò?

Està clar que els polítics veuen a la població de Castalla com unes persones que tenen en la front un paperet que diu; UN VOT!

Doncs, és una bona idea recollir firmes per a que es donen conte ja de una vegada que el poble vol que s'invertisca en el Casc Històric...

Pense jo, soles és una petita apreciació.. :)

laura dijo...

Només una apreciació....els abanderats del CHC han de predicar en el exemple...es a dir...no val criticaró tot i després ells comprarse un piso nou en la avenida....vinga va que asi m´os coneixen tots.

Anónimo dijo...

Ja estem amb la historieta de sempre. Que conste a que a açò ja hem contestat, però va de nou. Perquè no van a cansar-nos de fer una crítica constructiva i el més didáctica possible.

Laura, ara com està, sense projecte de futur, sense pla, sense inversions municipals, amb projecte de llevar l'única oficina municipal que està al centre historic, ni els "abanderats" del CHC, ni ningú, va a comprar-se res allà. Ara seria tirar els diners i no estem per a tirar-los, la veritat. Ningú va a fer-ho excepte els optimistes incorregibles (només ho som a ratos).

Si els ho estem posant cada vegada més difícil als que encara viuen allà, com va ningú ni tan sols a plantejar-s'ho. El que volem es que canvie la dinámica per a que qualsevol persona, siga "abanderat" o no, tinga l'oportunitat de pensar-s'ho. Que siga possible. Que siga atractiu perquè hi ha una rebaixa en els impostos o una ajuda o hi ha un projecte a llarg termini amb un consens de tots els partits (i que no canvie en funció de qui mana, ara faig o ara desfaig o ara ho paralitze). Igual algú, amb tot això que diem dalt, comença a pensar si val la pena vendre el seu pis a l'avinguda i anar-se'n allà o el que siga. O té la temptació d'arriscar-se. Però ara mateix... no pot ser.

Imagina: com vaig a comprar-me jo una casa allà si sé que si la del costat es queda buida i cau, a mi no va a ajudar-me ningú (i la meua anirà darrere). I l'ajuntament es dedicarà a dir que les cases són obligació dels propietaris i tal i que no poden entrar en un solar privat i les runes s'acumulen allà més de dos anys amb brossa i humitats i històries. En serio que amb les formes d'actuar actuals algú va a arriscar-se a això. Es que damunt en este poble se li riurien per tonto. Som aixina. Com dius tu, ens coneixem tots.

Laura, ho sent. Però ara per ara, i si no canvien molt les coses ningú voldrà anar a viure allà. Només estem intentant fer força per a que eixa dinàmica canvie. Tu pots ajudar, tirar una maneta, apuntar-te a l'associació, parlar per ací pels blocs aportant les teues propostes, o continuar deixant vore que els que critiquen només fan que això (i ens oblidem de les reunions, documents de consens, conferències, videos, concerts, xarrades que han organitzar per canviar encara que siga un poquet esta situació injusta).

Una salutació. Ens encanten les apreciacions com la teua, però no ens hem de quedar amb el recurs fàcil. I és cert que ens coneixem tots, però precisament per això s'han de donar arguments amb pes i raonats.

JUAN ANTONIO RICO MIRA dijo...

sobre el edificio administrativo nuevo.
1º El Ayuntamiento se queda en el mismo sitio.( los bajos pueden ser una sala de exposiciones)
2º La CASA DE PACO RICO, se queda vacia y se hace anteproyecto para ubicar museo.(hoy es el archivo del Ayto. o sea un almacen)
3º Para las ruinas de CHC se dota una partida de 150.000 para limpieza y adquisición de terrenos.
4º El terreno arriba de la Iglesia, se va a dotar de un parkin para los vecinos
5º Existe dotación presupuestaria para ideas sobre el CHC, que de momento dicen que dentro de 18 meses veremos.
Conclusión: Con el edificio administrativo el CHC gana en dotaciones.
Los puntos anteriores no son una utopia son una realidad, que UCiD lleva en su programa electoral.

Anónimo dijo...

I si la gent del barri antic es posara d'acord en una manera de finançar la rehabilitació de vivendes?

http://noticiasinteresantes.blogcindario.com/2009/12/01746-el-banco-sueco-que-presta-dinero-sin-intereses.html

Anónimo dijo...

Espectacular el programa que va a completar UCID para rehabilitar el centro histórico.

1. Limpiar un solar (150.000 euros) que hace mas de 2 años que se hubiera de haber limpiado (ellos llevan casi 1 y aun esta sucio).

2. Dejar que se aparque en un solar vacío justo en el centro del CH.

3. No destinar ni un duro en estos presupuestos al anteproyecto para el museo.

4. Destinar más de 100.000 euros al proyecto para llevarse las únicas oficinas municipales que aún están en el centro histórico, fuera de allí.

5. Afirmar que, del proceso de participación ciudadana que firmaron todos los partidos ya veremos lo que sale y después ya veremos nosotros si nos encaja o que (eso no lo dice pero se intuye, es decir, lo piensan seguro porque no entienden que es la participación ciudadana. Se creen que es que los vecinos proponen cosas y yo, que soy el político, después elijo.)

Y después afirma, como conclusión, que estos puntos no son una utopía, que son una realidad. Una utopía!

Luego aún hay gente ilusa que cree que puede haber vecinos que quieran comprarse una casa en el centro histórico. Con este plan utópico quien no va a querer hacer una gran inversión para comprarse una casa allí. Es una oportunidad única e irrenunciable. En Castalla nadie va a querer vivir en otro sitio.

JM

Anónimo dijo...

Una accion que puede contribuir a que la suba al Centro Historico es el de anular la reja que cierra el paso a la Ermita y Castillo facilitando que la gente pueda caminar y pasear por esos sitios.

Si hay que evitar los destrozos del patrimonio público creo que hay otros medios (por ejemplo, camaras como las que han colocado en otros sitios del pueblo)

Anónimo dijo...

Disculpas por que se que este nos es el hilo adecuado para comentar este asunto. A raíz de los últimos acontecimientos ocurridos alrededor del nuevo proyecto de juventud estoy muy muy interesado en conocer los criterios de selección que se han seguido para contratar a esta nueva empresa sin ánimo de escrúpulos. ¿Se ha sometido la propuesta a pleno? ¿Se han valorado más opciones? ¿Se han solicitado varios presupuestos? ¿Ha sido una decisión unilateral del gobierno o una apuesta personal por el concejal responsable de juventud? Quiero saber además que opinan el resto de partidos políticos, si están de acuerdo con la decisión, si la respaldan, si están en contra. Me gustaría conocer a las personas que están a pie de calle con el proyecto, quienes lo ejecutan, se ha comentado que algún familiar de la alcaldesa tiene un peso muy importante en la gestión del proyecto, ¿Es esto cierto?, ¿Nos pueden dar una explicación al respecto? ¿Que ha pasado con las anteriores personas que gestionaban el proyecto? ¿Siguen?. Perdonad por la cantidad de texto y en este hilo que no es el adecuado pero estoy muy interesado en conocer la opinión de las personas que "habitan" este blog y no sentirme solo con la sensación de que nuestro políticos hacen y deshacen a su antojo sin contar con la opinión de sus ciudadanos. Gracias por todo! :)

Anónimo dijo...

lo que fa estar en l'oposició

Anónimo dijo...

Más que estar en la oposición, yo diría "lo que fa estar al poder", y lo que hace está claro, enchufar familiares de la alcaldesa a diestro y siniestro, contratar empresas "amigas", y parece ser que no tienen ningún "amigo" en el pueblo, porque todo lo contratan fuera, incluido los muebles del "Espai Jove", que en lugar de comprarlos o pedirlos en el pueblo, se han ido a comprarlos al Ikea. Seguro que si se hubieran movido un poquito, cualquier empresa de muebles del pueblo se los hubiera dado a cambio de la propaganda institucional. Pero es más fácil tirar de tarjeta y que pague el pueblo, que "pa aixo mane jo".

Anónimo dijo...

Continuem necessitant espais on es comuniquen i s'expliquen les decisions municipals. Continua havent gent que pregunta i els successius governs municipals continuen sense trobar cap canal real per explicar.

Ho feien els d'abans i ho fan estos. I supose que uns i altres tenen la mateixa excusa. El ciutadà ha d'anar a preguntar, el ciutadà ha de fer l'esforç i moure's, quan els únics professionals que hi ha de la política són ells. Ells són els que han de donar les facilitats, ells són els que s'han d'explicar i ells són els que han de fer l'esforç per a que les seues explicacions arriben a la ciutadania.

Com ha estat el procés de selecció de la nova gent de Joventut? S'ha buscat a gent del poble que puga fer un treball similar? I com això, tot...

Ja està bé d'estar al seu servei. Ells han d'estar al servei de la ciutadania!!!

Esta és l'opinió d'un dels que "habita" per este i per altres blocs locals!

Anónimo dijo...

MIRAR LA NOTICIA, Y LA CRÓNICA QUE APARECE EN LA NOTICIA... NO TIENE DESPERDICIO

http://www.escaparatedigital.com/noticia_detalle.php?id=LZBxI2KQ14450v94QcF5uMhgsbR4deTU0j5qO3U7cKS53&iVR=5