lunes, 19 de marzo de 2012

L'aigua s'ha acabat (ara que fem?)



El dia que s'acabe l'aigua a este poblet, probablement la notícia no eixirà en la primera plana del Crónica de Castalla. El dia que s'acabe l'aigua a Castalla probablement serà un dia d'estiu, després d'una primavera seca i assolellada i la portada l'ocuparà la presentació de la Reina o el dia de Sant Jaume. "YA TODO ES FIESTA" titularan sota una imatge enorme i a tot color de les dames i la reina.

Eixe dia, (el dia que s'acabe l'aigua) eixirem els imbècils de "salvem les balenes" a posar-nos les medalles del segon premi, que són les medalles del "jo ja t'ho dia" i "mira que ho vam avisar", o com diuen Los Planetas del "ara foteu-vos". Eixe dia (el dia que s'acabe l'aigua) ens diran que han pujat un 300% el preu perquè ara l'han de portar des de la dessaladora de noséon i el trasllat val un Potosí. Que ningú es culpable de que ploga poc i que era inevitable i que tots volem aigua i que no queda un altre remei si volem dutxar-nos i netejar el cotxe els diumenges de matí (beure no, que fa un regust nosecom).

Eixe dia (el dia que s'acabe l'aigua) el partit en l'oposició li tirarà les culpes al partit en el govern i el partit en el govern li tirarà les culpes al de l'oposició, que va governar abans que ells i així fins l'infinit i més enllà. I tu més. I tu més. En el bar, i segons afinitats, uns li tiraran la culpa a uns, i els altres als altres. A dia de hui, com tots sabem qui és d'uns i de qui són els altres, podríem fer un exercici de diàleg-ficció i endivinar els protagonistes del debat. Podríem fins i tot escriure els argument d'uns i altres d'unes converses que seran eternes (molt més eternes que l'aigua).

Com encara no ha arribat eixe dia (el dia que s'acabe l'aigua) ara mateixa no farem res. No tenim motius. Hem tancat els 2 pous de les Voltes. N'hem tancat un altre en l'Espartosa. L'únic potable que queda en l'Espartosa s'emporta l'aigua cap a la costa una empresa (aigües de Xixona), que ens paga uns 200 euros a l'any (pagava en el 2007). L'altre pou que anem a començar a utilitzar, com qualsevol aqüífer sobreexplotat orgullós de ser-ho, té un nivell excessiu de minerals (ferro) que ens obliga a establir una planta potabilitzadora que val 200.000 euros. Però això no és important. Això és normal. Que hem de fer si no plou? De que serviria que ixca en la portada del Crónica de Castalla?

A nivell nacional pense (i açò es una opinió personal) que ens obliguen a parlar d'educació, de sanitat i d'impostos per no escoltar-nos parlar de paradisos fiscals i control de les finances. A nivell local eixa deriva dels temes realment importants no deuria passar. Però passa. El dia a dia es traga les decisions i mentre la gent experta ens assenyala la lluna, nosaltres només fem que mirar-los el dit amb el que l'apunten. Ja está bé. El dia que s'acabe l'aigua en este poblet, vull trobar-me la notícia en la portada del Crónica. Ho miraré per damunt, de forma ràpida perquè portaré les mans ocupades de garrafes d'aigua que he comprat del Carrefour (que l'altra no hi ha qui se la bega). Però segur que no. Segur que en la portada estan els Reis Mags amb una xicoteta notícia de que va a començar-se un pla Integral i Polifuncional per al Centre Històric. Nosaltres voldríem que ho posaren ja, a vore si despertem i per això els donem el títol per al pròxim número. A vore si l'ajuntament té mà en eixe periòdic i ho poden publicar. Suggerència de títol: l'aigua s'ha acabat. Subtítol: ara que fem?

Toni.

PD. Pengem el vídeo de Tino que ho explicava molt millor que nosaltres allà pel 2007 en un video de promoció d'un dels partits que ocupa ara l'ajuntament. Curiosament ix, sense nosaltres demanar-ho, el cartell de les primeres conferències que vam organitzar! Quant temps i quina energia teníem! La cap suprema escrivia (regularment) articles i tot!.


9 comentarios:

Anónimo dijo...

Acabe de vore a la pàgina del Bloc que els videos del plenaris els penjaran tots al Youtube. Mira que ha costat, però al final eixirà avant. Molt bé!

Toni.

Ferran Martínez dijo...

Vull recordar que el BLOC té 2 regidors de 17.

En el pròxim plenari segurament vorem el marge de maniobra del BLOC a l'hora de portar endavant les nostres propostes a través de mocions.

Crec que no se li pot atorgar una responsabilitat simètrica a 24 anys de govern del PP que a 9 mesos de govern tricolor, més encara quan arriben i es troben el problema damunt la taula i una limitació legal en la capacitat d'inversió i endeutament.

Les propostes del BLOC són ben conegudes: control urbanístic, construcció de microembassaments en els barrancs per millorar la infiltració de l'aigua, gestió hidrològica-forestal per millorar la inflitració de l'aigua, modificació tarifària que penalitze el consum recreatiu de l'aigua, i abordar el tema de la titularitat i les concessions d'aigua que hi ha al terme de Castalla, no només a l'Espartosa però especialment a l'Espartosa.

Mesures la majoria d'elles impopulars però responsables. Impopulars que ens deixen amb 2 regidors de 17, responsables que no s'han pogut aplicar abans (ni ara pel mateix motiu: 2 de 17) i que ens han portat a la situació actual per culpa dels irresponsables votants d'altres partits, amb la propaganda irresponsable dels anteriors alcaldes.

"AIGUA PER A CENT ANYS!!!" Que no s'oblide.

El BLOC continuarà intentant solucionar el tema. Esperem que la gent siga cada volta més conscient del que s'està jugant quan vota i ens premie o ens castigue a cadascun dels partits en funció d'això, i no d'altres coses.

En homenatge a la creativitat dels autors del blog, dos cançons per resumir la nostra postura:

http://www.youtube.com/watch?v=j8-wTtgwOvU

i esta altra:
http://www.youtube.com/watch?v=nFjNw44BMFc

Ferran Martínez
BLOC-COMPROMÍS

Anónimo dijo...

Ferran, crec que el camí per a aconseguir tindre més regidors no és dir als votants dels altres partits "irresponsables".

Anónimo dijo...

Tiene razón el comentario 3. No se puede calificar a los votantes de un partido como irresponsables sino todo lo contrario. Son responsables. A pesar de los errores de bulto de los partidos que se perpetúan en el poder (PP aquí o PSOE en Andalucía), sus votantes continuaban legitimando ese tipo de políticas irreflexivas, con tendencia al gasto superfluo y a la impunidad. En Castalla defendían que habría agua para 100 años. No hemos llegado ni a los 100 meses. Probablemente volverán a ser el partido más votado en las próximas elecciones. Sus votantes son responsables de eso. Sólo sus votantes.

Ferran Martínez dijo...

Als dos comentaris anteriors els vull agrair tant l'intent d'esmena com el gir semàntic sobre la irresponsabilitat i la responsabilitat.

Però el tema és el que és: la creença dels votants del PP en les paraules dels anteriors alcaldes, sense escoltar les advertèncis i les proves científiques, hidrològiques, gràfiques o com se li vulga dir que féiem des del BLOC, és un acte d'irresponsabilitat, i evidentment són ells els responsables de la situació actual de risc en l'abastiment d'aigua.

Pel que fa al camí per a tindre o no tindre regidors, hi ha molts. En tot cas, el meu objectiu personal no és que el BLOC o COMPROMÍS tinguen més regidors pel fet de tindre més regidors. El que crec, fent un exercici "d'extracció" intentant ser el més objectiu possible, és que si el BLOC haguera tingut o tinguera ara més regidors, l'alcaldia o simplement més capacitat de maniobra, la situació del poble hauria sigut o seria a partir d'ara molt millor.

Per tant, crec que és als castelluts a qui hauria d'interessar tindre uns governants que siguen capaços de preveure els riscos i posar solucions abans que es produïsquen. De moment no els ha semblat important.

Si no, allà cadascú amb el seu vot. No faré un prosselitisme estèril amb bones paraules, no faré la pilota als votants, sinó que faré un intent de convéncer amb arguments i realitats patents. L'autocrítica l'hem de fer tots, també cadascú amb el seu vot.

I si els arguments no convencen, ja ens beurem la realitat.

jordi kukat dijo...

Aigües de Xixona s'emporta la nostra aigua per 200 euros l'any i nosalters ens costarà 200.000 una potabilitzadora?
Alguna cosa falla!!!

Qui és el responsable d'eixa adjudicació d'aigua durant tants anys a un preu ridícul?

em puc fer una idea.

Julius dijo...

la llàstima es que tens raò en lo que dius de la crònica. Jo si aque puc dir que mentre el vaig fer i crear crec que varen ser uns 60 números) mai ningú me va dir el que tenia que possar o no, governava Juan Rico (q e p d) i mai ningú ens va dir res. Tb es cert que varem marcar una línea que desprès s ha perdut. Valoramem informació, societat i poble. Ara, ens dediquem a intentar fer, dins de les nostres posibilitats www.diaridecastalla.com

Julio
www.frikieconomist.com

Ricardito dijo...

Segons tinc entés la venda d'aigua del pou de l'Espartosa per a regar les hortes de l'Alacantí (principalment les de l'empresa Bonnysa) ve des de principis dels anys '80.
En aquell moment, quan manava l'UCD l'ajuntament, hi havia un control de l'aigua d'este pou (ho podeu consultar amb qualsevol regidor de l'època). Concretament, un treballador del Molt Il·lustre (de malnom 'Bomba') egistrava a una llibreta estes extraccions. Posteriorment, amb el PSPV, va deixar de controlar-se aquesta extracció. Sembla que la llibreta se va perdre...
Vegeu a vore qui és el culpable d'esta situació? l'UCD per permetre una extracció controlada quan hi havia aigua a muntons i no existia 'boom' urbanístic? El PSPV per deixar de controlar estes extraccions? De l'eterna època de govern del PP permetent urbanitzacions fora del nucli urbà?
O de tots els anteriors?
Cadascú que traga les seus conclussions i quan ho aclarisca que ens ho conte.
Au.

monoD estudio dijo...

jo crec que la pregunta en aquest post es super pertinent. I ara que es pot fer? dins de les nostres possibilitats de maniobra (que encara que Ferran té raó), ací a Castalla sempre ha hagut gent preocupada pel que ocorre en el poble, en aquest cas el tema de l'aigua, i ha treballat per donar-ho a conèixer, sense tindre cap representació política a l'ajuntament, no mare de deu!

Si no recorde mal i en aquest post s'assenyala (en part) molta gent es va currar, i molt, tot el tema de l'aigua i els problemes que hauríem d'afrontar en un futur que ja no ho és tant. Jo recorde que sempre ha sigut un problema greu i molta gent intentava aclarir-ho.

I torne a la pregunta, que es pot fer? sembla i és molt trist que tot aquell coneixement es perda en el camí, perque no hi ha marge de maniobra.
Es cert, però abans no hi havia ni capacitat per a pensar en eixe marge de maniobra, super lluny pensar en un ajuntament en tripartit... I ara repetint coses que ja fa més de deu anys es deien, i repetisc, es treballaven per gent aliena a l'ajuntament.

Crec que els partits polítics amb certa responsabilitat amb el territori en el que viuen deuiren de recuperar tot eixe treball, a tota eixa gent que está per ahí ja desencantada de tot, i preguntar-los i recuperar tot eixe treball

Per altra part, no pedre els anims perqué ací a castalla tot el que s'ha fet de bo, no necessariament ha tingut que passar per mans del ajuntament(parle d'informar d'una situació e intentar millorar-la), era algo impossible. Així que dos coses:
_preguntar-li als que estan superassabentats del tema del aigua, quins passos es poden donar
_i reclamar-li a l'ajuntament certa responsabilitat amb aques tema, que sembla prou greu.

temazo, temazo!