domingo, 5 de febrero de 2012

ni DEBAT ni POLÍTIC

Duc des del dijous a la nit, cap a les deu de la nit, pensant com resumir el debat polític sobre el Centre Històric. La gent que no va poder anar demana un llistat de les propostes, una idea del que va dir cada partit polític, un resum del que pensa cada partit del que és i deu ser el nostre Centre Històric. Difícil. Molt difícil.

Saps quan veus anunciar una nova pel·lícula amb bons actors, amb una idea original i una producció prou ambiciosa i penses "ha d'estar bé precís"?. I no. Quan la veus te n'adones que no, que per molt bona que siga la idea original sense un bon guió no es pot fer una bona pell·ícula. Dons això em va semblar a mi el debat, una peli improvisada.

En línies generals el nivell polític de l'acte va ser prou mediocre. A pesar de què a tots els polítics se'ls va donar el llistat de preguntes que anava a fer-se-los abans de l'acte, o no van tindre temps o no van tindre ganes de preparar-se unes bones respostes. En qualsevol dels dos supostos, lamentable. Vam sentir respostes vagues, sense contingut, sense reflexió i sense coneixement de causa. Un constant "això és que és molt complicat" i un repetitiu "això es tendria que vorer".

Els polític es van queixar del format del debat. Els dos minuts que tenien per a contestar a cada pregunta els semblaven insuficients. No sé perquè, si a alguns els sobrava minut i mig. No posaré noms, però pujaré vídeos. Resulta difícil saber a quina pregunta contesten en cada intervenció ja que la tònica general era recitar discursos generalistes i amb poc, molt poc contingut.



La sensació general del debat va ser que ningú ha reflexionat el suficient per a afrontar el problema del Centre Històric. No hi va haver propostes però tampoc havia hagut reflexió prèvia. La única cosa que va deixar clara el representant d'Ucid és que volen fer un pàrking. A seques, un pàrquing. Que pot ser resolga el problema d'aparcament però que no en resol, ni de lluny molts altres.



Ningú va dir cap solució per al problema de l'enderroc de cases, de l'enderroc de carrers, d'higiene i plagues, de foment turístic del centre. De res. Personalment vaig trobar a faltar varies paraules que deurien d'estar i no van aparèixer. Com es pot parlar d'un Centre Històric sense nomenar al Patrimoni? Com es pot abordar el tema d'ocupació il·legal de cases sense referir-se als Serveis Socials? Com poden estar parlant de què vinga gent a viure al Centre Històric sense donar-se compte de què ja viu gent al Centre Històric? Gent amb dubtes i problemes que després del debat té clar que continua tenint dubtes i problemes.



I també personalment, em quede en els Greatest Hits dels ponents. Algunes frases meravelloses que no passen desapercebudes. D'eixes que se't queden dins el cap, xocant d'un costat a altre sense poder ser enteses. "Tenemos que despejar el Centro Histórico para dar paso a la modernidad". Gran frase, sí senyor. Despejar de gent? de cases? de vida? o podem traslladar-lo directament a l'avinguda d'Onil, que ja té eixa modernidad tan desitjada.

"Iglesia, Ermita, Castillo". Gran proposta d'eix per a fomentar el Centre Històric. Això sí, posarem telefèric per a visitar-los perquè si continuen afonant-se els carrers i les cases, un poc difícil ho tenim.

"Tiene que ser o un centro turístico o un centro para vivir, pero los dos son incompatibles". Totalment d'acord. Mai he visitat jo com a turista un Centre Històric on visca gent. Però el meu hit preferit de la nit, sens dubte, va ser "A lo mejor esto no tiene solución. Las ciudades nacen y mueren". Sense comentaris.



En fí, que está molt bé la iniciativa, però no és suficient. S'ha de reflexionar. S'ha de pensar i si alguna cosa no sabem fer, s'ha de preguntar als experts i als veïns, que per a això estan.


4 comentarios:

Anónimo dijo...

Alé, i jo demanant les preguntes per fer el resum i tu penges videos i tot... Nivellasso. La cap suprema ha tornat!!! Quina alegria xé.

Així i tot, jo pense que deuríem penjar les preguntes per a que la gent es faça una idea si es podien contestar, o no, en 2 minuts.

A mi el format tampoc m'agradava. Però he de reconéixer que era dinàmic. Respecte als elements positius (que donat els ànims amb els que anava, no n'esperava cap. Ja he dit que estic negatiu, no?) he de dir que hi ha gent que ja té assumit completament la terminologia que hem utilitzat tot estos anys (ha costat, però ha vingut per quedar-se). I altre element positiu: vaig vore possibilitats de que treballen tots junts. I això ja és molt dir. Però molt. Ens hem d'alegrar perquè és un bon punt de partida!

El debat realment, fóra d'això, i és la meua impressió, no va aportar molt més, conforme apunta la Cap Suprema. Els partits deurien tenir clar des de fa molt temps quina creuen que ha de ser la fulla de ruta, l'agenda que ells seguirien per solucionar eixos problemes. Els 2 minuts que se'ls donava no era per reflexionar en veu alta i parlar de que està fatal i que volem que millore i els xiquets córreguen pels carrers i hi haja tendetes i coses. Eren preguntes concretes amb problemes concrets, que necessitaven de solucions concretes i de dates, fins i tot per començar.

Els partits fa segles que deurien tenir clar quin és el seu model de centre històric. L'associació del centre històric el té clar, els veïns (els que participen i s'interessen) el tenen clar, jo com a personeta el tinc clar i, com jo, molts més el tenen clar. Els partits van demostrar que no. Uns perquè no miren més enllà d'enguany, altres perquè no ixen d'obvietats repetides fins l'infinit (mai aplicades), altres perquè diuen que ho ha de decidir el poble (com si ells foren d'un altre món), i altres diuen que el pla integral ho decidirà.

L'assumpte és que entre els que tenen clar el que volen, es el moment de juntar-se mitjançant la participació, buscar els punts en comú i construir entre tots. Però no es pot construir amb el que no sap que vol, ni com fer-ho, ni quan començar cada part. Eixa és la part negativa que li vaig vore. O s'aclarixen i s'enjunten i ho parlen i busquen com ho farien ells, per construir amb altres a partir d'això, o aportaran poc en este procés que ara comença.

Toni.

Anónimo dijo...

Trobe a faltar una anàlisi més profunda del que va dir cada partit.

Criticar la mediocritat dels nostres polítics locals és molt guai, molt divertit i a més és totalment cert. Però si volem que els polítics es mullen, mullem-nos tots i no caiguem només en la broma fàcil. Analitzem el paper de cada un i marquem-los el camí.

Anónimo dijo...

Personalment no em veig en cor de fer un anàlisi resposta per resposta. Ho sent. No sé si algú estarà disposat.

Una altra cosa és penjar les preguntes i fer un anàlisi en plan positiu de possibles solucions. Algunes podran funcionar i altres no tant. Això sí que deuríem fer-ho. Ho teníem en ment.

Per la gent que vam sondejar (no només gent jove o la gent de l'associació), les opinions anaven des de la vergonya al desastre. La broma fàcil en la major part de les ocasions és el recurs per no abandonar. Per no estar instal·lats en la indignació permanent.

Ara, pròxim post, sobre solucions. Ens fa falta. A mi em fa falta.

Toni.

Anónimo dijo...

D'acord amb l'anàlisi. Falta una visió global i més treballada del problema. Això és un Pla Integral, encara que al representant del PSOE li parega innecessari. Una cosa graciosa és que ara, el PP abandera eixa idea, i la van votar en contra dues o tres vegades que la va presentar el BLOC (la primera ja fa onze o dotze anys). Us imagineu si no haguérem perdut tots aquests anys?
I altra, el tema lingüístic no acaba d'estar clar. Tan difícil és que cadascú parle en la seua llengua? Sempre ha d'haver algun "torracollons" que entén la nostra llengua però "mecor en la lengua de l'imperio". Per favor, quina poca estima per la pròpia cultura! Com han d'estimar el casc antic? El que passa és que no estimen el patrimoni: ni arquitectònic, ni lingüístic,...
Un poquet més d'orgull d'allò nostre no vendria mal.
Salut!
Paco