miércoles, 23 de diciembre de 2009

Hare Krishna.



Centre històric, centre històric, centre centre, centre històric... era un mantra que repetíem quan vam començar aquest blog i que a penes va canviar res. Ara el mantra el repeteix l'ajuntament i, mira per on, ací si que hi ha possibilitat de transformació. El procés de transferència ha costat (més motivat per les cases que cauen, que per la nostra insistència, tot s'ha de dir), però ara sí que sembla que des de l'ajuntament s'han posat el vestit Hare Krishna, Hare Krishna, Krishna Krishna, Hare Hare i repeteixen constantment centre històric, centre històric, centre centre, centre històric. Alegries vàries.

Dos telegrames i un tir sobre el centre històric.

1r telegrama. La reunió a l'ajuntament per a la renovació del carrer Major.
Dimarts 22. stop. Reunió ajuntament. stop. Veïns i interessats. Stop. Renovació carrer major i font vella. Stop. Mateixa queixa nostra que a les altres reunions de fa 2 anys. Stop. La gent necessita informació per no opinar sobre el buit. Stop. No ens podem quedar en una reunió. Stop. No vam poder obtenir un compromís de que se'n farien més. Stop. Si tinguerem clar per a que van servir les altres reunions, estaríem contentíssims d'aquesta. Stop. Així, només esperar. Stop. Millor ho explica Castalla en el record.

2n telegrama. L'anunci d'un pla Especial per al centre històric.
L'alcalde va parlar d'un pla Especial. stop. Universitat d'Alacant. stop. Gran notícia. stop. I de nou ens toca esperar. Quan. Com. Quant. Què. Qui. stop. Les velles preguntes. El perquè no. stop. El perquè el sabem. Maxipunt per a l'ajuntament.

El tir. El projecte de les 22 vivendes de l'IVVSA.
Qual fletxa de Robin Hood o de Guillem Tell, anem a les 22 vivendes que va a construir l'IVVSA enmig del centre històric. És el que primer ens toca i el més important ara per ara. Estem en fase d'avantprojecte. Estan dissenyant-les ara mateix. Hui, demà, despús-demà. Mentre nosaltres mengem torrons algun arquitecte dibuixarà aquestes 22 cases per situar-les enmig de tot el bollit (mira que ens agrada exagerar).

Algún anònim del nostre blog ja s'havia postulat a favor de les cases. Nosaltres no som tan atrevits. Volíem esperar a saber alguna cosa. Després de preguntar a gent sabuda hem arribat a una conclusió: El projecte pot ser molt bo o arruinar per sempre el nostre centre històric. Així de clar. I ací no hi ha exageracions. Per proximitat a l'església i a zones transitades, per estar en el mateix centre de la part més degradada, per la quantitat de temps que pot portar aquella zona deshabitada, per tamany del solar i del projecte en general. Per tots eixos motius és un projecte vital. Si ens equivoquem en eixes vivendes ja podem tancar en pany i clau i tirar la clau al fons del mar per a què Neptú es faça un clauer.

Anem amb les preguntes per concretar, que açò va a quedar-nos llarg tirant a llarguíssim de nou.

Quan? El contracte està signat. El disseny està elaborant-se. Però no sabem quan començarà el projecte ni quan acabarà. No ho saben ni ells. Segons l'encarregat el projecte començarà quan hi haja 2 persones interesades per vivenda. 44 interessats en adquirir només per començar!!! 44 valents que encara no saben cap on camina el centre ni l'ajuntament i que han de comprometre els seus diners. Esperem no ser sempre dels del got mig buit, però amb la situació actual això significa un solar buit i recollint brossa durant molt de temps en ple cor del Centre Històric. Veges a vore com vens després que és una zona a revitalitzar i atractiva i que hi ha interés municipal per fer-ho.

Com? A la pregunta dels veïns del centre històric si anava a respectar-se la tipologia original, en esta casa un balcó, en esta altra, finestres, en aquella altra les dues coses... la resposta de l'encarregat va ser que això costaria molts diners. Aleshores, què?. Anem a posar adosats al mig del centre històric? 22 vivendes iguals? És això el que volem?

Qui? Qui va a viure allà? Gran pregunta. Si aconseguim els 44 compradors per començar, hem de tenir en compte que van a ser vivendes socials. Construeix l'IVVSA. Igual el que anem a dir no es políticament correcte, però tenim dies i dies. I hui és un d'eixos. Hem de tenir en compte que un perfil excessivament social de rendes molt baixes, amb la visió que es té des de fora, ara mateix, del centre històric, no ho faria gens atractiu per a la gent jove. I ens cal gent jove allà. Ja. Aleshores és un punt a destacar en lletres grans, lluminoses i intermitents. Atenció a este punt del projecte!

Perquè? Perquè aquest article abans de la presentació del projecte? Perquè queixar-nos abans? Perquè necessitem que es parle d'això. Simplement. Que comence a parlar-se des de ja al julepe, al Rama, a les passejadores. Hem de traure el tema i que a la gent li sone. Quan ixca el projecte tenim poc temps per moure'ns. La burocràcia és així, lenta per a les coses que corren pressa, ràpida per a les que s'han de mirar amb lupa. No trobarem esta informació al Crònica de Castalla, ni a l'Escaparate, ni a Onda 15 (veges a vore perquè) i necessitem que la gent s'interesse pel Centre Històric. Sinó, estarà mort definitivament. El temps li ha fet la faena, el poble pot donar-li la puntilla amb la seua indiferència. Ja estem tardant.

Bon Nadal a tots!
Toni.

PD. Feu mentalment un llistat dels 3 carrers més bonics abans d'aquesta legislatura. El meu rànking:

1. Carrer Major: per història és el millor carrer del poble amb molta diferència.
2. Avinguda República Argentina: per l'ofrena, les moreres i la seua disposició en direcció al centre.
3. l'Avinguda d'Onil: perquè era l'entrada de poble més verda que jo recorde (dels pobles del voltant i de més lluny).

En un ja s'ha actuat, en altre va a actuar-se i en l'altre hi havia vistes d'actuar. Serà conscient o inconscient eixa necessitat de perdurar? En els tres era precís? Per a quan dissenyar altres carrers menys atractius per a que siguen tan bonics com eixos?

19 comentarios:

Ricarklaus dijo...

Sembla que el periòdic Escaparate no s'ha assabentat de les notícies relacionades amb el nucli històric. Ells van a per altres temes més importants: "La Estrella de Navidad se iluminará en Nochebuena sobre el Castillo de Castalla".

How, how, how

Anónimo dijo...

Seria catastròfic un/uns edifici/edificis amb una morfologia que trencàs l'estètica del casc antic. És necessari un projecte que desentone el mínim possible amb les cases que queden.

I pot ocòrrer perfectament. A una ciutat castellana preciosa hi ha una plaça molt afamada, al fons hi ha una ermita amb caràcters tardoromànics, a l'esquerra tota una illa de cases amb els clàssics soportals de les ciutats castellanes, a la dreta un edifici funcional amb profusió de vidre i metall, obra d'un arquitecte de renom que el guia municipal ens mostra com un "hito" de la ciutat, però que trenca l'encant de la plaça de part a part.

Posteriorment, parlant amb els hostalers i veïns de la zona, afirmaven que va ser un error aquell edifici, però que d'entrada ningú es va atrevir a questionar-ho "salvo los cuatro que protestan siempre" i ara tots ho consideren una barbaritat enmig del magnífic centre històric que els dona de menjar.

Anónimo dijo...

A tots aquells que diguéreu "Adéu pp" en les passades eleccions ja soles heu de canviar lo de "pp", i ja podreu dir: Adéu Castalla. La inutilitat quasi completa de la gestió dels governants del poble i la desidia col.lectiva més asombrosa que he conegut mai acabaran amb set-cents anys d'història. És absolutament sorpresiu el grau de passotisme d'este poble, sinzerament.

Anónimo dijo...

Lo dels 44 interesats igual no es problema, considere que la vivenda esta dificil de costejarse com per a que la gent jove i espabila que hi ha en el poble deixe passar esta oportunitat, jo mateix pense apuntarme,

encara que lo que veig dificil es lo de evitar que siguen adossats igualets, no crec que tinguen tantes llums com per a fer un projecte amb cases diferents i amb respecte per l'arquitectura tradicional del casc antic, seria lo seu, i si fora aixi estaria molt be, encara que ja dic, u veig dificil,

mes que res perque la manera de edificar del casc antic es completament diferent de l'actual, i fer algo similar a lo que hi habia seria molt costos, desde el punt de vista de la construccio, encara que seria loable desde el punt de vista de la rehabilitaçio del casc

lo seu obviamente haguera segut rehabilitar els vivendes quan encara se estaba a temps, hi han molts eixemples de reconstruccio de edificis historics i de centros historics que han quedat de maravella, pero, no em consta fer edificis nous, amb tecniques antigues la veritat

be, opine con Toni, hi ha que parlar i que la gent estiga consiencia del que passa

R.P.

Anónimo dijo...

Jo estic a favor de cases d'estil rural, encara que per a cridar l'atenció deurien fer un aparcament, ja que les dificultats per aparcar son prou grans i una cosa que esmenar, que de tant que vos queixeu perque no aneu vosaltres a viure allí? que jo sapiga per allí viuen famíles d'étnia gitana, inglesos que no poden pagarse una casa a Castalla Internacional, alguns emigrants, i gent amb problemes socials ( no cal esmenar) l'unica franja que he vist de diferències socials són el carrer mig i la plaça magdalena, si tant us queixeu compreuvos una casa allí i reformeu-la, i si fora per mi que tallen tots els arbres de l'avinguda d'onil que quan ocasionen danys a l'infrastructura del aigua en rirure jo de vosaltres.

Anónimo dijo...

Alçaran altre fontcalent enmig del casc antic? Jo no em fie gens d´aquesta gent, ja ens han ficat massa gols.

Anónimo dijo...

Al que està a favor de les cases d'estil rural:

Supose que hauràs dit això de "per qué no aneu a viure allí vosatros" per ficar gresca, no? És igual, et donarè la meua opinió perque n'hi ha molts que pensen com tú: Alguns no vivim allà (tú tampoc) perque, AL MATEIX PREU, no hi han les mateixes condicions, i lo que volem és que n'hi hagen (com tú, supose), per això estem interessats en què allò acabe de la millor manera possible (tú també,espere, pero qüestiones a tots els qui s'interessen pel tema). Possiblement seràs d'eixos que volen que breguen els demés i tú a mamar de lo que conseguisquen, veritat? perque si et quedes en el paro voldràs cobrar-lo, no? quan et retires voldràs cobrar? si estàs malalt t´han d'atendre en l'hospital, no? i això qui ho ha aconseguit?, els que pensen com tú, veritat? Si tens perretes voldràs esperar-te a vore per on ralla la cosa i si t'interessa demanaràs els planos i t'en quedaràs una, no? Tota la vida tractant els demés com a gossos i després fent la caparra....

Anónimo dijo...

Ara mateix, conforme està el centre històric ningú vol viure allà. Ni jo, ni tu, ni ningú. No hi ha un projecte atractiu. Tot són actuacions aïllades. Tot són inconvenients. Per això es lluita des d'estes pàgines i des d'altres per aconseguir que tinguen avantatges. Es va donar la tabarra amb els aparcaments i les noves cases tenen aparcaments. Si ningú haguera dit res, s'hagueren fet? Probablement no. Eixa gent que es queixa de que sempre es queixen els mateixos (curiosa la paradoxa) deuria ser conscient que gràcies a eixes queixes, s'aconseguixen coses. A les proves ens remetem.

Respecte als arbres de l'avinguda d'Onil que semblen una obsessió, no està mal la idea de tallar-los tots. Si som conseqüents, també els dels parcs molestaran abans o després. Que les tallen també.

El que deuria preguntar-se eixe que vol tallar-los ja, és perquè en Castalla és l'únic lloc on es tallen perquè trenquen les tuberies. No passa a Madrid, no passa a Barcelona, ni a València, ni a cap dels pobles on trobem alberedes plenes d'arbres (Ibi...) Allà no trenquen tuberies? I no només pel tipus d'arbres. Ací se n'han tallat de les mateixes espècies que hi ha a altres llocs... Perquè els altres sí i castalla no pot tenir arbres? Això és el que deuries preguntar-te. Perquè després de les queixes s'han conservat dos teixos? S'hagueren conservat si no s'haguera queixat la gent? Eixos teixos no molesten les tuberies i els que van morir en el trasplant sí?

Ricarklaus dijo...

Osti quin "mal rotllo" desprenen els últims comentaris. A vore si amb l'any que entra van millor les coses i estem tots un poc més tranquilets. La veritat és que el Molt Il·lustre ajuda poc però això ja ho sabem des de fa molts anys, no ens ve de nou ara. Aixina que paciència i una canya, quin remei.

Feliç any a tothom des del Temple Bar.

El de les cases rurals... dijo...

No ho faig per ficar gresca, soc realista.
Condicions hi han pero falten, perque vic en el carrer mig.
Vull que acabe de la millor manera possible, motius: un espai habitable aixi m'agradaria molt, seria algun benefici per al turisme,...
Falta aparcaments ( Pugueren fer-los subterranis pero el presupost)
tendes d'alimentació ( primer es necessita la gent, despres els aparcaments)
Fer aquella zona apetecible ( no cal esmenar) i per lo demes tot un boom, la zona de marxa en conte de anem al escarabat, mon anem al casc antic!!!, una teoria, dieu-me hipòcrita pero es el que pense, no escric aquestes paraules per a que algú estiga ofés, estic intentant discutir sense utilitzar la violencia. Dos coses més que afergir un menor no pot treballar i no he patut ninguna enfermetat en 2 anys aixi que vos desitje salut i felicitat per aquest 2010!!!
A i també això de les perres m'agrada molt pensant qui pots ser, un consumidor habitual en la vaca loca, a lo millor vas anar a sopar als pirates amb la teua colla o eres deixo que prefereixen fer-ho en casse rurals

Anónimo dijo...

El de les cases rurals; no faces jocs psicològics, que vas més perdut que res. Mai pots saber quí soc, encara que això es lo de menos. L'ojecte del blog supose que no serà adivinarmos les cares.

Anónimo dijo...

Xe tu, anit en la Movitel va haber missatge televisat del alcalde, ai collons, no se cert el temps que va estar parlant, pero mes de un hora segur, allo era insufrible, no hi habia qui u aguantara, el to monocorde, parexia un robot, este home no te ni idea de comunicar, no se li enten res de res, i mos queixem del Rei o del Camps, collons al menys eixos no estan tant de temps emprenyant, jo que sols volia vore si estaven fent l'entrega de cartes dels xiquets, mecaguen quin trauma tu, ara a qui reclame.....

Ja se que no te res que vore amb el tema que ens ocupa, pero, m'apetia contaro....

Per cert, jo tambe pense apuntarme, i crec que si el IVVSA acerta un poquetet els cases i la gent del poble es valenta es pot fer un bon veinat, i fer vore a altra gent que es pot viure a eixe lloc del poble, no es tant complicat es com vore el got mig buit o mig ple, pensem en positiu, no deixem de opinar i de armar gresca, dienli al ajuntament "ei tu, que nosaltres estem açi" pero, pensem en positiu, sempre es millor que lo altre..... i fot mes.

Pensant en positiu, pense, que fins i tot hi han oportunitats de negoci al casc antic, hi ha un bon castell, una bona ermita, unes excelents vistes, si a altres pobles com ara Guadalest hi ha un negoci montat entorn a estos bens culturals, perque açi no?, poden haber guies culturals, tendetes de souvenirs, o simplement de aigua i refrescos, algun baret o restaurant, no digueu que no molaria sopar en un bon lloc amb una bona vista, agradaria tant de nit com de dia, inclus anant un poc mes enlla fins burro-taxi, per a que les persones que vullguen puguem muntar fins de la plaçeta el carreter hasta l'ermita......

no se, igual men passe, pero, es que a mi sempre m'agrada vore el got mig ple.

Anim i que els reis siguen benevols amb tots, tant els que au segut bones persones, com els que no, a estos ultims, que els regals els ajuden a recapacitar.

Anónimo dijo...

En la meua humil opinió, Guadalest ja fa temps que no es un poble, es un teatro. No se si vull que Castalla siga això.

El de les cases rurals... dijo...

Si fer el casc antic apetecible no es dificil sols falten diner i les cases com reclameu no molt modernistes pero per a fer això ho torne a dir fer un parking y si pot ser subterrani!!! pero si fer un casc antic on poder passar la vesprada gaudin de les vistes i d'una bona cervesa no te preu, el que espere es que el preu de la vivenda allà dal siga amb ajudes perque com estan les coses...

Anónimo dijo...

I jo en pregunte, es segur que eixes cases van a construirse?

Anónimo dijo...

Crec que tots pensem el mateix: al casc antic hi ha que donar-li vida i condicions per a que aquesta vida siga el més còmoda possible, però sense trencar l´estètica tradicional. Pel que he llegit sobre Guadalest, és cert que a un poble com Castalla s´ha de promocionar el turisme rural, però no com a Guadalest, estic d´acord en que fa anys que ha deixat de ser un poble. El model turístic de Guadalest sembla més paregut al de la costa que al rural. Promocionar el turisme no significa fer un poble per als turistes, sinó per a nosaltres, els castelluts de tota la vida, i fer-lo atractiu a qui vinga a visitar-nos, poder traure-li un rendiment, però sempre sense renunciar a la identitat pròpia. No repetim el "cagao" de Castalla Internacional.

Anónimo dijo...

Jo vaig ser el que va possar el eixemple de Guadalest, i sols era un eixemple, per a res vullg que Castalla es convertixca en aixo tant irreal, simplement en referia que es poden aprofitar els recursos naturals i culturals que els tenim, i fer algo realment bonic i que estiguerem a gust tots, voleu mes eixemples, Xavia, dona gust passetjar per aquells carreronets, hi han tendetes i barets i restaurants i esta molt be, i hi ha ambientet inclus en hivern, i molts mes llocs, pero tendrem que cambiar la mentalitat, als de Castalla mos agrada molt agafar el cotxe fins per anar a pixar, i aixo no pot ser, la gent passetja molt per l'alrededor del poble, pero, deurien de escomenzar a passtjar per el casc antic, a vore gent a ferlo viure, quan son festes dona gust, l'ermita, els carrers plens, el carrer mig vinga a passar gent, podem fero encara estent a temps, pero, la gent te que cambiar la manera en que mira eixa troset del poble.

Raúl dijo...

Hola, hay alguien ahí. Venga hombre, animaros y poner algún post de los vuestros, que parece que hayais finiquitado el chiringuito, con la falta que hace el personal que da caña en Castalla. Vamos valientes que vosotros podeis.

Anónimo dijo...

Ale ja estem en Febrer, es sap algo del avantprojecte de les cases????