viernes, 5 de diciembre de 2008

Crònica d´un plenari anunciat


M´havia sentat a l´ordinador a fer un treball urgent de la universitat. Veig el plaç de lliurament i encara em queden dos dies per a fer-lo. Jop! ja no tinc excusa, em veig obligada a ficar el post-resumen del plenari del passat dia 26. En fí, allà va.

Era una preciós encara que nuvolat matí d´hivern. Arribem per primera vegada a temps a un plenari (l´agutzil encara està colocant les cadires per al públic). Hi ha cinc seients i en sobraran tres. Comença el plenari. Informació objectiva del PP: Juan Pablo deixa la regidoria d´educació que passa a mans de Gisela. Esteban deixa la regidoria de juventut que passa a mans de Candela. La cosa comença bé, ràpidet i amb informació clara, que hi ha fam a estes hores.

Seguidament Maite Gimeno es queixa de què fa dos mesos que intenten presentar una proposta i no hi ha manera de que arribe al plenari, es veu que es perd pel camí i entén que l´Ajuntament està rient-se a la seua cara, donant-li llargues i deixant passar el temps. Primer round de Paneta: li contesta que retire el que acaba de dir, que no consenteix que ningú diga que l´Ajuntament es riu de ningú, que ho retire, que ho retire ja!. Ups, pense jo, ja comencem en els "nohoconsetisc" i els "ouretireso". Quina fam!

Torn de paraula ara per a Jose Lino. Primer punt, votat d´urgència pel PP, llegir un document escrit en el que donen suport a la lluita contra la violència a les dones (ells li diuen de gènere, que a mi em sona molt mal). Lino intenta aportar en el seu monòleg algunes solucions per a acabar amb aquesta lacra que ens ha tocat heretar. Diu com unes 10 suggerències: Instar al govern a destinar més recursos, Instar al govern a destinar más policías, Instar al govern a destinar más juzgados, Instar al govern a destinar más oficinas de atención, etc. (Missatge per a Lino: instar = insistir, suplicar, rogar, pugnar, urgir, apremiar, apurar).

Continua Lino amb altra votació d´urgència del PP per a suggerir al govern mesures contra la crisi. Diu que les arques municipals estan fatal per culpa de la recessió i diu altre monòleg de mesures per a millorar. Jo esperava sentir entre elles la de baixar els elevats sous dels regidors i l´alcalde però es veu que en això no van caure. Puja la fam!

Torn de paraula ara per al Bloc. Bloc: Qué ha costat el PGOU? Paneta: 135.240 €. Bloc: Quins especialistes en arqueologia, patrimoni o cultura han participat al PGOU? Paneta: els que té l´empresa que l´ha fet (cap?, al PGOU que apareix a internet no apareix cap especialista al tema i se suposa que està complet segons informació de l'Alcalde). Bloc: Hi ha alguna llicència aprovada o en fase d´aprovació per a antenes mòbils? Lino: la pregunta no procede porque vosotros deberíais de saber el estado de las licencias pero hoy me siento amable y te voy a contestar(sonen rises del PP de fons). No, no hay ninguna licencia aprobada.

Torn per al PSOE. Maite Gimeno llig una sèrie de preguntes a alguns regidors i després es preocupa per les inundacions de fa un mes, quan va ploure tant. Llig el seu text en castellà (imagine que per a evitar que Paneta li corregisca les faltes en valencià, que sempre ho fa, soles a ella). Quan acaba comença Paneta i, sorpresa, també li corregeix les faltes en castellà. Li torna a dir (ja és tradició als plenaris) que parle bé, que tenim una llengua molt bonica per a que ella atempte contra la Reial Acadèmia, que cal estar a l´altura bla bla bla bla bla.

Ho sent però mentre açò passava hi havia altra conversació en marxa. Jo: déu meu, no suporte que ningú es pose en plan paternalista amb un altra persona enmig d´un plenari popular. La meua panxa: doncs anem-se´n a dinar. Jo: Parlar de respecte i de cultura? però si ací no s´està respectant a la gent! La meua panxa: tenim canelons en el microones. Jo: mmm canelons.

Sent no haver sigut capaç d´aguantar la temptació dels canelons fets per la meua iaia però perd el control veient a la gent com utilitzen els plenaris per a dur endavant batalles personals fonamentades en l´únic objectiu de deixar patent la superioritat institucional, i molt més, posant com a excusa una pseudodefensa a ultrança de la nostra llengua. En fi, que vam eixir del plenari abans de que acabara però els canelons van merèixer la pena.

11 comentarios:

Anónimo dijo...

Intolerable.

Anónimo dijo...

lino fas riure home. No saps que insultar és un art? i les paraules art i lino formen una associació impossible.

J.C. dijo...

Respecte al PGOU, no hi ha cap arqueòleg que haja participat. I això heu puc asegurar. Els que han fet l'estudi d' impacte ambiental no han fet un subapartat d' arqueologia en concret. Per estalviar-se diners tan sols han posat les quatres coses inventariades al Catàleg de Conselleria. I la veritat em pareix molt trist perquè en els diners que costa un projecte com este no hagen profunditzat més; que menys destinar una xicoteta despesa a l'impacte arqueològic.Indignant.

Supose que els mandataris i polítcs continuen pensant que els arqueòlegs i la arqueologia no som científics en sí, pensaran que som un tràmit més per obtindre una llicència d'obres, o inclòs ens consideren com un problema més que una solució. I aleshores això no ho pense consentir més, ja em callat molt anys. L' arqueologia és una ciència més, dins del món de les ciències socials, i per tant és variable en quant al coneixement, igual que la resta. Ella és l'encarregada d'estudiar les nostres societats através de les seues restes materials. Una tasca gens fàcil, i qui vullga que prove.

Salutacions

Anónimo dijo...

Ostia que tropa!

Anónimo dijo...

Paneta defensor de la nostra llengua? Així ens va.

Anónimo dijo...

Enhorabona a la gent que heu anat al plenari (cap suprema, supose). Realmene és una tarea dura la d´aguantar a estos personatges i transformar-ho en ironia i comèdia.
Gràcies per mantenir-nos informats del que passa davant els nostres nassos i no volem vorer.

Anónimo dijo...

Pos jo he sentit que sí que hi han previstes vàries antenes per a mobils en Castalla. Algú sap algo? jo crec que ja en tenim 5 o 6 i que ja està bé de antenetes.

Anónimo dijo...

No se les antenes de telefonia mòbil que hi ha al poble, ni tampoc si són o no perjudicials per a la salut perquè no hi ha estudis concloents respecte aquest tema. Però si que cada vegada som més els usuaris de telèfon mòbil, fins i tot els nens de primària. Aixina que el problema de les antenes ens l'hem creat els mateixos usuaris. Per cert, eres usuari de telèfon mòbil?????

Anónimo dijo...

jo no tinc mòbil...


algú s'ho creu?

Anónimo dijo...

Jo sí tinc mòbil, aunque també gaste llum i això no vol dir que haja de tindre una central nuclear enfront de ma casa.

Anónimo dijo...

No tindrem central nuclear a casa però sí que comprem excedent d'electricitat a França perquè nosaltres som deficitaris i, mentres es consoliden les energies renovables, una de les formes menys costoses econòmicament de produir electricitat és la nuclear.

Òbviament, açò comporta un risc enorme en cas d'accident, l'exemple de Xernòbil, però mentres canviem l'esmentat procés de producció energètica hi ha unes necessitats bàsiques a cobrir: telèfon, climatització, transports, internet... no és necessari que continue, veritat?

Amb el temps la dinàmica canviarà i substituirem les nuclears per les renovables, però això no es cosa de dos dies. Mentres, tenim dues possibilitats: nuclears o comunicar-nos mitjançant tam-tams o senyals de fum. Trist però real.

RICHIE PLUTONI