domingo, 14 de noviembre de 2010

Adéu Berlanga. Adéu.




Un dia, només un dia i ara escrivim la pèrdua de Berlanga, i és més que un "chè!" el que ens surt, és un "fotre!", "me caguen" i "aiii! anem a vore ara com solucionem això". I ací, ja sabeu, les referències han sigut moltes, moltíssimes i és que, ha sigut per mig del seu cinema, quan hem pogut gaudir, aclarir, bromejar i fer burla de tot el que ocorre en aquest poble.

I unes quantes anècdotes ens vénen al cap on l'amic sense saber-ho participava. I en Utiel van a posar un carrer amb el seu nom i ací ens sap a poc i se'ns ocorre obligar al ministeri d'educació o a Bolonia, millor, que facen un pla educatiu per a les escoles on l'assignatura "imperi austrohúngaro" s'ensenye, i el que tindríem avançat...

Ja tenim un objectiu: Aquest nadal obrirem una botella de vi d'Utiel (a poder ser) i ens asseurem a la taula, i obligarem als xiquets a que toquen la pandereta,-tota l'estona-, a uns altres que parlen sense parar dels últims esdeveniments políticofestius mentre s'encén la tele local on se sentirà un col·loqui autòcton de fons, i intentarem posar-nos per a la foto però ningú sortirà mirant a la càmera perquè en aquest moment baixa la veïna a portar dues cadires, que no cabem!, i és un fantàstic desastre.

I un dels temes de conversa que podem utilitzar (o no) és com de berlanguiana és Castalla. Que volem que ho siga per sempre. Que ho és per històries que semblarien increïbles si no passaren ací. "No pot ser això!". "Com t'ho dic". Castalla, sabem que és berlanguiana per personatges que no s'esforcen en ser-ho, que ho són i punt. I ho és per "fuentes con chorritos de colores" que pose i que lleve. També ho és per les passejadores que xarren d'algú quan se'l creuen pel carrer i per les juleperes que no necessiten creuar-se'l per pelar-lo. Castalla és berlanguiana perquè encara que diem que ens encanta la música, se'ns dona tres pitos com sone en festes, mentre sone fort. Evidentment és berlanguiana per les festes i per cada dia de dilluns a diumenge. I ho som, de berlanguians, perquè mira que és divertit queixar-nos als bars de tot això i en compte de cabrejar-nos, que ens faça cada vegada més gràcia.

Es que Berlanga no ha sigut, és i serà el nostre Déu sense motiu. Un home que transformava els discursos polítics en ironia, que es tronxava de com l´alcalde es dirigia a la població, un cineasta que a la mínima ja et ficava al plànol una esquadra de moros i cristians i una paella gegant popular amb la banda de música tocant, sempre tocant... un home així deuria ser l´ídol de tota Castalla.

Només ens queda re-vore tota l´obra que ens ha deixat. Tornar a riure amb la alcaldessa separada amb ordre d´allunyament inclosa, amb un verdugo que no és capaç ni de matar una mosca, amb unes jornades de caça on, menys caçar, s´apanya tothom, amb una fugida desesperada cap a un Tombuctú ben llunyà que, com no, acaba a València.

I ací estem escrivint a sis mans un comiat coral, com a ell li agradava. Irregular i anàrquic. Perquè més que un carrer, es mereix un poble. Ací el té.

Quina Castalla Volem, al complet!

4 comentarios:

Vicent Quiles dijo...

Genial article. Enhorabona.
Encara que no soc aficionat al cine, alguna de Berlanga he vist i he re-vist com París-Tombuctu, i també em sap greu la seua perduda. Era únic.
El cine club podria fer un cicle de cine especial de Berlanga, no?

Anónimo dijo...

Ens ho has llevat del cap! El tenim en ment des de fa molt temps i ara encara més. Però estem esperant a que la Casa de Cultura estiga funcionant (el saló estarà "out", pel que ens han dit, quasi que fins gener i estem fent un poc de temps).

Des de ja, per tant, s'obri el termini per vore qui presenta cada pel·lícula. Jo, si ningú em diu jo eixa, jo eixa, jo eixa, em trie per a presentar "la Vaquilla"!

Toni.

PD. Austrohúngaro

Anónimo dijo...

Molt bon article, es mes, afexiria que a qui no li recorda Paneta quan parla, i se l'imagina com el inolvidable Pepe Isbert diguen allo de "Como alcalde vuestro que soy os debo una explicación y esa explicación os la voy a dar..." y eixa imatge me la dona a mi Paneta moltes vegades, en fi, poblet austrohungaro,

altra cosa, segons la pagina web del ivvsa ja sa presentat el projecte de les casetes del casc antic, açi va l'enllaç

http://www.ivvsa.gva.es/nuevo/castellano/prensa/noticias.php

algu a vist algo? sa fet amb llum i taquigrafos?

Palau

P.D. molt bona idea lo del cicle del cine de Berlanga per al cine club, encara que "La vaquilla" esta mes que vista, pareix que es la unica que tenen de Berlanga a TVE.

Ricardito dijo...

Vinga apunta'm "El verdugo".