martes, 31 de mayo de 2011

Un pols per al canvi

Democracia Real Ya Berlin - 19/5/2011 from Amador Pérez Rico on Vimeo.

Sent ser la talla rotllos però anem a avançar, ho necessitem. Després de l’assumpte “Castalla Internacional” que ha copat l’actualitat política i social del poblet, necessitem donar un pas nou. Anem a vore per on ens fiquem.

Primera part_ PREOCUPACIÓ COMÚ: Hem vist i no només als blocs, que hi ha preocupació pel que succeeix al nostre poble, per l’ajuntament i la seua gestió. Tenim ganes d’honestedat, veritats i transparència, i com sabeu és una cosa que està escoltant-se en les diferents ciutats d’aquest país: a la Porta del Sol, a plaça Catalunya, a la plaça de la Muntanyeta, a València… Sentim l’exigència d’un canvi, sobretot en el sistema polític (llei electoral, competències, gestió de les polítiques públiques, representació...). Podem servir-nos aleshores, del moviment 15M “Democràcia real ja”, per entendre un poquet millor la nostra situació local, ja que, disculpeu les pretensions, ací ens passa igual que a les grans ciutats. Estem preocupats i amb ganes d’actuar.

Segona Part_ ELS PROBLEMES: Els motius de la preocupació per allò que passa al nostre municipi o al nostre país, són els mateixos. Si férem una enquesta ràpida, ens n’adonaríem que són senzills de trobar. La mala gestió municipal seria una de les explicacions més repetides. La falta d’informació ciutadana sobre les actuacions dels ajuntaments segur que tindria molts partidaris. Alguns també recordarien la impotència ciutadana en els intervals entre eleccions. Els ciutadans només existim cada quatre anys, com es diu en un dels cartells a les places “m’agrades quan votes perquè estàs com absent”

És aquesta falta d’informació ciutadana el que ens preocupa, és la mala gestió el que ens preocupa i és, l’enorme distància entre els ciutadans i els ajuntaments el que ens preocupa. Els ajuntaments intueixen part d’estes preocupacions, però actuen oferint la informació que els convé, sobre una gestió que amaga errades per tornar-les a cometre i que creuen que escoltant reclamacions de particulars ja estan fent la seua llavor, va a ser que no. Això correspon a un tipus de democràcia molt però que molt arcaica, i si no que li ho digen a Berlanga en Bienvenido Mr. Marshall. Wellcome! wellcome!

No hi ha debat sobre polítiques públiques, no hi ha reflexió pública, no hi ha participació real. Tot és propaganda política.

Tercera part_ SOLUCIONS: El 15M està intentant buscar enmig de les places les solucions a un sistema que molts considerem viciat, que ha adoptat determinades costums i formes d’actuar que amb el temps han perdut la seua finalitat primera, que les decisions i les necessitats foren públiques, es a dir, estigueren en mans de la gent, de tots. La democràcia real tan aclamada.

Informació real, un control del que es fa a l’ajuntament (consells ciutadans, pressupostos participatius, plans estratègics locals, ...) Demandes ciutadanes per formar part del que es decideix al nostre poble, a la nostra ciutat o al nostre barri. Part d’això va tornar fa una anys amb les agendes 21, ací en Castalla algun partit polític i part d’una ciutadania va intentar traure a debat aquesta ferramenta ciutadana. No van ser escoltats, la majoria absoluta no té el sentit de l’escolta desenvolupat . També hi ha altres instruments, com fer un reglament de participació ciutadana, uns consells sectorials, en fi mil i una formes que pot portar endavant qualsevol ajuntament que tinga ganes de democràcia de qualitat. Ara bé, aquestos mecanismes també poden ser exigits per els ciutadans i al 15M i les assemblees de barri esta veient-se, no només està en mans de qui mana la possibilitat de millorar aquest sistema polític democràtic, tampoc seria bo. Necessitem un canvi i nosaltres ja estem més que preparats.

19 comentarios:

Anónimo dijo...

Preciós, però com ho fem açò? Com demanem el canvi? Amb manifestacions? Amb presió als partits polítics? Com es tradueix aquesta voluntat?

Anónimo dijo...

Estic d'acord, també jo crec que necessitem un canvi urgent. Ja ho creia abans del 22-M, però els resultats de les urnes estan ací i vénen a dir-me que seguisc sense assabentar-me de la pel·lícula:
Un de cada quatre censats hi ha "passat" d'anar a votar. Dit d'una altra manera: 25 de cada 100 castelluts, no volen canviar res. Els agrada el que tenim.
Un de cada setze dels què s'han molestat a anar a les urnes, ho ha fet per a deixar caure un vot en blanc o un vot nul, per tant no pensaven en canvis.
Set de cada deu dels què han anat a votar ho han fet amb les paperetes del PP-1 o del PP-2, per tant no volien que canviara res.

Blanc i en botella.

Ricardito dijo...

Afirmar que els vots nuls o en blanc no volien un canvi és massa agossarat. No sé els demés però en el meu cas el meu vot nul tenia una finalitat, no va ser gratuït. El meu vot reflectia el malestar pel sistema electoral perquè demane llistes obertes, perquè demane que no deixen presentar-se a les llistes els imputats en possibles casos de corrupció política i perquè no m'agrada la llei o mètode D'Hont, que afavoreix clarament el bipartidisme.

Demane molts més del que sembla en apariència. No passe de la democràcia, passe d'este sistema democràtic. No crec en els partits, crec en les persones, i mentres no canvie este sistema continuaré votant nul. No em serveix l'argument que diu que este sistema democràtic és el menys dolent dels sistemes. Acceptar-ho seria ressignar-me i de moment... serà que no.

No tan blanc estimat anònim.

Anónimo dijo...

Molt bonic, pero la política sempre sera corrupta, es un vici que no es pot llevar en aquest pais. Els politics reaccionen sobre les manifestasions, pero en calmarse tot tornaran a ser lo que eren uns corruptes. Jo ho veig com una droga molt forta, alguns es desenganchen pero la majoria que ho intenten tornen a la droga.

Anónimo dijo...

Ricardito, la teua postura és tan noble i lloable com inútil. Votar nul amb els arguments amb què tu ho fas significa que un vot crític amb determinats elements del sistema d'organització social no participarà del debat parlamentari que té la prerrogativa de reformar el propi sistema, i encara més fort, estarà donant més representació als partits polítics que es beneficien de la llei electoral i menys representació als partits polítics que precisament es presenten per a intentar reformar eixes lleis. Crec que hauries de reconsiderar el teu vot i ajudar als partits que volen canviar la llei electoral a aconseguir-ho.

Ricardito dijo...

Només el vot en blanc comptabilitza en el total i, per tant, afavoreix els partits majoritaris. El vot nul, en canvi, no se suma i no afavoreix ni perjudica cap partit. És un vot inútil si penses que podria anar al teu partit, tanmateix ho poden pensar els partits majoritaris.

Votar partits on hi ha persones que no conec i de les que conec no me n'apanyen la meitat no entra en els meus plans. També se poden canviar les coses des de l'associacionisme organitzat.

Potser m'equivoque, el temps ho dirà.

Salut.

Anónimo dijo...

D'acord Ricardito, accepte polp com a animal de companyia. És molt xulo tot allò que desitges i ho subscric al 100%, però ... creus de veritat que el teu vot nul, tan premeditat, tan conscienciat, però tan nul, servirà per a frenar els polítics corruptes, per a salvar el nostre casc històric o per a parar-li els peus al conselleret de les tisores?.

Quasi blanc.

Anónimo dijo...

Vaig a fer dues aportacions. La primera: més de la mitat dels ciutadans han votat i, a més, ho han fet a partits polítics; doncs el sistema està més que legitimat (amb legitimat em referisc a consens i aprovació social, no m'estic referint a legalització, que és òbvia). Segon: numéricament, els indignats son una fracció molt petita de població, una minoria molt petita. La democracia, no és el govern de la majoria? tenim que permetre que una minoria impose les seues tesis a una majoria? no cap pensar que la majoria de la població està contenta amb el sistema actual i que per tant el sanciona amb la seua participació en les urnes? La democracia actual és la que la majoria vol, una democracia poc participativa i de curt recorregut, de votar cada quatre anys i poc més; però encara que no ens agrade, ès la que la majoria vol. Acepte que els indignats la vullguen canviar però que accepten que la democràcia que hi ha ès molt real, i tant real.

Ricardito dijo...

Et recorde que a nivell nacional hi ha imputats de tots els partits, evidentment més del PP i del PSOE perquè numèricament en són majoria, però també hi ha imputats d'altres partits minoritaris. Creus que no han aparegut casos de corrupció, tractes de favor i conductes mafioses a ERC i al BNG quan han tastat el poder a Catalunya i a Galícia, respectivament?

Téns un exemple clar al poblet. El PSPV de Castalla ha estat un partit minoritari a l'anterior legislatura. Sorprenentment ens ha deixat bocabadats quan un dels seus regidors ha votat a favor del PP (em remitisc a l'article de Toni). Una mostra evident de que no puc confiar el meu vot a un partit on no conec a la meitat de la quadrilla. Tanmateix puc pensar del PP, del Bloc o d'Ucid, i crec que és un dubte prou raonable. Tu posaries la mà en el foc per tota la llista del partit al qual has votat?

Respecte el nucli històric, ha fet més l'Associació d'Amics i Veïns del Centre Històric en un any que qualsevol partit polític local en 30 anys. És cert que el Bloc no ha governat mai, però al meu entendre té un defecte, està format per persones polítiques que també poden cagar-la. I com ja saps confie poc en les persones polítiques, crec que continuaré confiant en les persones que s'associen i treballen des de les entitats sense ànim de lucre. Acta non verba.

Entenc el teu raonament perfectament, però en el meu cas li he donat massa oportunitats a la democràcia espanyola i a la castelluda i m'han decepcionat. El meu cabreig democràtic potser perjudique els partits que no han governat mai, podria ser el cas del Bloc per semblances ideològiques, però ho considere un dany col·lateral.

El meu vot inútil és la meua resposta a la inutilitat de la política actual.

Salut.

jordi kukat dijo...

Estic d'acord amb Ricardito. Les associacions assembleàries al País Valencià estan fent més per la cultura, el patrimoni i la gent que els polítics que deurien fer-ho.
Des d'"Amics i Veïns del Centre Històric" a ACPV, passant per incomptables associacions , fan del País Valencià un lloc on les assemblees tenen un pes molt important. És un article de la revista El Temps d'aquest mes, i tenen tota la raó. Aquest fenomen al País Valencià no està tan present a altres llocs de l'estat... Possiblement per el desencant amb els polítics els i les valencianes escullen formar part d'associacions i treballar d'eixa forma. I em pareix "bonico", xè!

"un País Valencià que, paradoxalment i en comparació amb la mediocritat del panorama polític, té una vida associativa molt rica, progressista, treballadora i compromesa que ens diferencia d'uns altres territoris de l'estat".

I un bon exemple és precisament Quina Castalla Volem, el Cine Club Annie Hall,Amics i Veïns del Centre Històric, Natura i Gent, Maulets, el Centre Cultural Castellut, i moltes més!

;)

Anónimo dijo...

Ricardito, què vol dir que el BLOC està format per "persones polítiques"? Ho dic perquè la majoria dels seus integrants venen del món associatiu: associacions culturals, ecologistes, del món fester, de l'esport, de la renovació pedagògica, del món sindical, de les associacions de veïns, de la integració social... i la fundació del BLOC es va produir, amb major o menor èxit, justament per a donar-li una expressió política al món associatiu.

Ricardito dijo...

No sé a qui he de resprondre, podríeu posar-vos algun nick o una xorradeta de nom per a saber a qui ens dirigim. Segur que seria més divertit.

Bé, respecte l'anónimo que em pregunta per les persones polítiques a les quals em referisc. Téns tota la raó. Com en quasi tots els partits la major part d'una llista sol vindre del món de l'associacionisme, i així és en el Bloc. Matisaré les meues paraules. Volia referir-me en general al fet de que són persones que han elegit la via política per treballar pel seu poble. Molt lloable i noble però, al meu entendre, no l'única via de treball pel poble o la societat.

S'ha d'entendre que en les circumstàncies actuals a més d'un o d'una la política i els polítics ens hagen decepcionat i que busquem altres vies, fins i tot intentant posar en crisi el sistema.

Si els polítics vegeren que hi ha una gran part del cens que vota blanc o nul potser entengueren que els resultats obtesos, tot i ser legítims, no els donen la legitimitat moral. Els vots els donarien el poder però no les tendrien totes amb ells. S'adonarien que molta gent participa donant la seua desaprovació. Això és pitjor que votar l'oposició. Això és el vot del descontent general. I no crec que siga un vot inútil, potser un vot utòpic però què seria de la vida sense utopies...

"Cómo voy a creer / dijo el fulano
que la utopía ya no existe
si vos / mengana dulce
osada / eterna
si vos / sos mi utopía."
M. BENEDETTI

Salut i crisi del sistema.

sense sentit dijo...

jo continue pensant que tindre només l'opció de anar i tirar una papereta a una urna de plàstic un diumenge cada cuatre anys és molt però molt CUTRE, AVORRIT I GRIS

amunt a la crisi del sistema!

la cap dijo...

Quan és el plenari? Quan és el plenari? Estic en un sinvivir...

Anónimo dijo...

El plenari és el dissabte 11. Crec.

Anónimo dijo...

El plenari es el Dissapte dia 11 a les 12 del migdia EN LA CASA DE CULTURA, el fet de que siga a la casa de cultura es perque sespera molta assistencia de public.

Anónimo dijo...

POR FAVOR, EL PLENO TIENQUE QUE SER EN EL AYUNTAMIENTO, QUE EL SECRETARIO NO SALGA DEL AYUNTAMIENTO A VER QUE DICE EL SR. PRATS.

PANETA OTRA DE LAS TUYAS EHHHHH

SI TE CREES QUE EL PUEBLO A IR A ARROPARTE ME PARECE QUE TE EQUIVOS EL 70% SA LO QUE ERES, NOS HAS LLEVADO A LA QUIEBRA Y TU DE JUERGA POR RESTAURANTES Y VIAJES A COSTA DE NUESTROS IMPUESTO

ERES UN CARA DURA

Anónimo dijo...

Kukat, en el País Valencià passa una altra cosa ben curiosa: el partit polític que defensa el mateix que les assemblees, o que fins i tot s'avança a les reivindicacions, ha sigut durant molts anys menystingut pels propis interessats en què les seues polítiques anaren avant. En estes eleccions sembla que a nivell de País Valencià això ja no ha passat (em referisc clarament a la pujada del bloc-compromís), encara que en Castalla no ha sigut aixina.

Qui parlava del Casc Antic, de protegir el territori, de reduri el ritme de la construcció... quan ací havia protestat encara per res d'això?

Esperem que la gent es done compte que hi ha un partit que sí que fa una bona política, que busca el bé públic i que no és com els altres.

jordi kukat dijo...

Ei, jo estava d'acord amb Ricardito en el tema de les associacions i les assemblees Però jo he anat a votar i he votat als partits minoritaris que més s'ho mereixien. Tant al nostre poble com al País Valencià.