domingo, 12 de febrero de 2012

Les preguntes del debat: Passem a les propostes


Tenim tan assimilat el nostre paper que costarà caminar de nou per la part assolellada. L'atractiva queixa sempre més nombrosa i popular que la burocràtica solució. Majoria insultant.

Com ens agrada tant sentir-nos part decisiva i decisòria, ara anem a fer una provatura. La presentació i les preguntes en el debat de la Casa de Cultura les pengem ací baix. A partir d'ara, les solucions estan en les vostres/nostres mans. Donem-nos temps i contestem bloc per bloc com si només tinguerem 2 minuts per explicar cada part. A vore si, instal·lats en la queixa, nosaltres no sabem com afrontar-ho tampoc...

Temps de preparació i contestació: fins el pròxim post.
Premi: La satisfacció de ser positiu, de ser, per una volta, més Luke, que Hans Solo (encara que mole molt més Hans Solo. I no diguem el revers tenebrós...).

Anem allà. Comencem el debat on line.

Bloque 1 Higiene

Las plagas de animales y la cantidad de basuras que se están acumulando junto a los escombros, han provocado un gran problema de higiene y salud, problema que quedara agravado en verano con la subida de temperaturas.
¿Cómo lo solucionaría de la manera más rápida?

Bloque 2 Vivienda

Mucha gente está viendo como su casa se va deteriorando progresivamente a causa de las viviendas colindantes en ruinas.
¿Qué solución se les puede dar a estas personas que a causa de la demora en la limpieza y reparos ven que su casa puede llegar a correr la misma suerte?

Bloque 3 Seguridad

El problema con la ocupación ilegal de viviendas y de espacio público, además de la cantidad de robos que se están produciendo en el centro histórico cada día es más preocupante.
¿Cómo piensa que es la mejor forma de dar seguridad a los habitantes del casco antiguo?

Bloque 4 Espacio público

El centro histórico debe de tener una serie de equipamientos y actividades comerciales que llene los vacíos que actualmente existen. Un centro histórico necesita actividad diurna que atraiga a población nueva pero además que sea un tipo de actividad que mantenga a la población que ya vive en el centro y que durante todos estos años han sobrevivido a la degradación continuada del mismo.

Pensando en que el centro histórico debe de empezar a rehabilitar sus viviendas, hacer nuevas para atraer a población y mantener la que vive.


¿Qué medidas para revitalizar el centro histórico pensáis son adecuadas, hoy por hoy, y así atraer a la población y mantener a los autóctonos?

¿Qué actividades económicas promocionaríais en el centro histórico, y pensáis que son las adecuadas para atraer población?

Bloque 5 Movilidad

En el centro histórico hay un grave problema de accesibilidad, los pocos comercios que están manteniéndose en el centro histórico, hoy por hoy necesitan no encontrarse aislados del resto del pueblo. Volver a ser un pequeño centro por donde pasar. Es necesario marcar las líneas de un plan de movilidad pero teniendo en cuenta consideraciones esenciales, como son que puedan subir a acceder de otras partes del pueblo y que también sea un lugar donde haya un tránsito calmado para el vecindario. Por donde se pueda pasear y así hacerlo atractivo para un posible desarrollo turístico de futuro.

¿Qué plan de movilidad pensáis sería el más adecuado para comercios y vecinos, y además que sea compatible con un desarrollo turístico sostenible?

10 comentarios:

Anónimo dijo...

Bloque 1 Higiene

Si jo formara part del govern municipal, assumiria el cost de la neteja dels enderrocs, però passaria la factura del cost als propietaris dels terrenys de les cases enderrocades, i en cas d'impagament, iniciaria el procés d'embargament dels terrenys que passarien a titularitat municipal.

Eliminant els enderrocs i sanejant els solars, és improbable que la gent tire la brossa allà. De totes formes, habilitaria contenidors soterrats en alguns llocs del barri i, si es detecta brossa i d'alguna manera es poguera identificar la procedència, sancionaria als responsables.

Bloque 2 Vivienda

La primera resposta té relació en esta segona. Assumiria el cost de netejar els solars, consolidaria les parets mitgeres i els fonaments i passaria la factura als propietaris que no hagen fet ni un mínim manteniment.

Informaria als actuals propietaris de les seues obligacions com a tals, i els informaria també de les ajudes a la rehabilitació de les vivendes i per a xicotetes intervencions que asseguren l'habitabilitat. Eixes ajudes ja existeixen, però l'Ajuntament hauria de completar-les.

Anónimo dijo...

Bloc 1. Higiene.

Anem allà. Desconec la legislació municipal per tant, vaig a basar-me en el que em marca la meua lògica (sé que la llei no sempre es lògica). Tota la primera part que afirma l'anònim 1 m'encaixa perfectament. Però jo aniria fins i tot, un poc més lluny: No es pot entrar a una propietat privada si eixa propietat suposa un risc per a la salut? No es pot entrar a una propietat privada si els enderrocs d'eixa propietat han cobert part d'un carrer i impedeixen accedir a la via pública amb seguretat? No es pot accedir a una propietat privada si els seus enderrocs han provocat que el carrer superior estiga obrint-se i siga un perill creixent?

No sé que diria un advocat, i no sé si la llei espanyola permet un accés ràpid a una propietat si es donen eixos supostos d'higiene i seguretat, però a mi la lògica em diu que d'alguna manera s'ha de fer més ràpid que estos quasi tres anys que portem.

Anónimo dijo...

Bloc 2. Habitatge.

Probablement en l'ajuntament hi ha gent que abans es dedicava a les llicències d'obres i ara té menys feina. Segur que se n'aprova alguna menys que altres anys i hi ha menys treball d'eixe tipus. Eixes hores es poden aprofitar per clarificar els propietaris de cada casa i de casa solar de tot el centre històric. Els veïns segur que poden ajudar. Això deuria començar demà. Ahir. Faça el pla que es faça, s'haurà de fer. Així que, per què no començar ja?

El segon pas seria la inspecció tècnica d'edificis. Ningú vol fer-la perquè segons la llei, l'han de pagar els veïns. Ara bé, l'ajuntament deuria fer les gestions. Vore que val cada inspecció. Vore si la poden fer els tècnics municipals (tenim un arquitecte municipal? Algun enginyer? Aprofitem-los). Si no és així i l'han de pagar els veïns, intentar beneficiar-los per altre costat. Retallant en els impostos que paguen per altra banda. Compensar, com en tot.

Aquells veïns de cases en mal estat que no puguen o no vullguen fer-se càrrec de les despeses que supose la consolidació o l'enderrocament, negociar amb ells.

Possibilitats: 1. Expropiació ja que l'ajuntament ha pagat les obres 2. Fer una borsa municipal de cases i solars buïts per vendre'ls a bon preu i que l'ajuntament faça d'intermediari i promotor. En aquest últim cas l'ajuntament i els seus tècnics deurien oferir als possibles compradors les màximes facilitats per elaborar un projecte i tota la paperassa necessària. El disseny fins i tot. Un arquitecte municipal pot fer això? Entra en el seu horari de treball? No ho sé, però deuria. Després ja seria buscar constructors locals que pugueren dur-ho a terme.

Ja sabem que ningú compra ara res, però quin cost suposaria per a l'ajuntament si té els funcionaris, els tècnics i la gent. A poc que millore la situació econòmica en els pròxims anys, l'ajuntament hauria començat ja esta tasca i no començaríem de zero com en tot.

Anónimo dijo...

Bloc 3. Seguretat.

Si en les ciutats acaben tirant a la gent que ocupa amb intencions culturals (i ideològiques) un edifici, ací no podem tirar a la gent que ocupa únicament per benefici propi?

Han de denunciar els veïns? No ho pot fer l'ajuntament?

Després hem de buscar solucions imaginatives. Si s'ha de intentar situar organismes oficials al centre històric per donar vida, perquè no la polícia municipal? Per exemple.

Algunes reunions entre veïns i policia també serien barates i es podrien exposar situacions, horaris, llocs... La regidoria ho podria coordinar per veure si açò pot ajudar.

Anónimo dijo...

Bloque 4 Espacio público

L'estratègia per a revitalitzar el barri ha de ser doble: per una part buscar la complicitat dels propietaris perquè rehabiliten les seues vivendes i per altra atraure les activitats quotidianes al barri antic.

La rehabilitació de les vivendes és la part més complicada: hi ha ajudes públiques del Ministeri i de la Generalitat, però cada propietari ha de ser informat de quina quanitat màxima podria rebre. L'Ajuntament hauria de destinar també recursos propis perquè l'ajuda siga més gran, però la rehabilitació no pot ser "un regal" de l'administració. Ha de ser una inversió dels propietaris, o bé per a vivenda habitual o bé per a destinar-la al lloguer. L'oficina del casc antic ha d'informar de manera clara, ràpida i eficient de les ajudes disponibles i ajudar a gestionar-les també de manera ràpida i eficient.

L'altra part ha de ser atraure les activitat quotidianes. La implantació de comerços hauria d'estar lliure d'impostos durant uns anys. Es podria fer una segona escola pública en el barri antic i descongestionar el Rico Sapena? Per a fer això s'hauria d'abandonar Muntori a la seua sort i no promocionar més la concertada de les monges. Es podria fer l'edifici d'oficines municipals que estava previst en l'Avinguda Argentina i fer-lo en el casc antic? Per què no? Policia? Seu Universitària? Oficines bancàries? Restaurants?

Anónimo dijo...

No sé exactament on pot cabre un col·legi al centre històric. Ho veig complicat. Si un dels solars té 800 metres quadrats i és dels més grans, amb 800 metres difícilment fiquem una escola, amb pati i instal·lacions vàries. No m'acaba d'encaixar.

Respecte a les escoles. Pense que el Muntori ja no rebrà res de l'ajuntament (ja li van fer una cessió dels terrenys en el seu temps, que ja és suficient). A més el Maria Asunta tampoc rep subvenció municipal. Per tant, poc pot retallar l'ajuntament d'ahí.

Respecte a la iniciativa privada que es comenta, com restaurants o bancs, pense que primer cal la iniciativa pública i aconseguir moviment en la zona, perquè sinó difícilment voldrà ningú anar a establir-se allà per molts avantatges que se li donen.

Anónimo dijo...

Bloc 4. Espai Públic

Els habitants del centre històric que s'han mantés, ara per ara, pateixen un dèficit de serveis respecte als que vivim en la zona del eixample. Per tant, des de l'ambit municipal, s'ha de buscar una compensació. Excepte l'ajuntament, tots els serveis municipals estan en la zona nova.

Per circumstàncies de degradació i expropiació, l'ajuntament posseeix i s'haurà de fer càrrec de nombrosos espais del centre històric. Alguns nous serveis hauran d'establir-se allà i altres ja existents probablement s'hauran de moure. Això suposarà una inversió i això sempre és problemàtic (i a llarg termini). Per això s'ha de planificar des de ja, o estarem com sempre. Si haguerem tingut tot planificat, els diners del plan E o els ficticis del pla Confianza, s'hagueren pogut aprofitar on realment feien falta.

Possibilitats? Amb diners, moltes. Sense diners, planificar i tenir disposat i treballat per a quan hi hagen: Policia, Suma, Noves oficines municipals... i podríem continuar fins l'infinit: el possible nou centre de salut, en compte de situar-lo camí dels confiters, buscar-li ubicació prop del Xorro (per a que la gent que vaja a peu, creue pel carrer major); la banda de música també té una escola i no necessitaria un pati enorme per als descansos o l'activitat esportiva...

Respecte a les activitats econòmiques que es poden promocionar, ara mateixa, com està, és molt difícil, però s'ha d'intentar. El que ja s'ha dit, eliminació d'impostos, promoció de les ja existents per part de l'ajuntament, etc.

Toni.

Anónimo dijo...

Més propostes i comentaris:

https://docs.google.com/document/d/1jvaEC05a6uAY4vqn96XQBeY0mlKk4Un07x5iLWLe3RE/edit

Anónimo dijo...

Perdó és aquest link

https://docs.google.com/document/d/1jvaEC05a6uAY4vqn96XQBeY0mlKk4Un07x5iLWLe3RE/edit

Anónimo dijo...

No sé que passa que es talla el link de google docs quan es publica el comentari, falta afegir

WLe3RE/edit