viernes, 12 de marzo de 2010

Massa política, poca política

Últimament parlem massa de política i parlem poc de política. Massa de la que no serveix per a res i poc de la que serveix per a viure millor (no a uns quants, sinó a tots). Crec que és degut a que quan et preocupes per estes coses i ho veus un poc des de dins, perds bona cosa de perspectiva. Ho promet, sempre intente ser objectiu, però a vegades dubte si capficar-nos massa en estos assumptes, fa que acabem veient el món ple de bons (nosaltres) i de dolents (els altres). Com això es impossible, val la pena eixir un poc i perdre el castell de vista i veure el que està fent-se pel món. Més que res per veure si allò que estàs defenent tu, és vàlid.

Este març han presentat a Elx un projecte per a remodelar la vall del riu Vinalopó. L'assumpte ha funcionat així. L'ajuntament ha detectat que el llit del riu necessitava un canvi. Que, a vegades, separa més que uneix les dues parts de la ciutat. Convoca un Concurs Internacional d'Idees per intentar millorar això. Posa unes bones bases i conflueixen moltes propostes. Resulta guanyadora aquesta (mireu tot el video, que val la pena). Parteixen de la idea de l'aigua que corre i construeixen tot un projecte per a no se quants quilòmetres de riu. Jo ho mire des de fora i pense: genial. Un projecte amb participació ciutadana ben entesa. Realitzada per sociòlegs, amb diferents taules d'associacions, enquestes... Un projecte que saben que no van a poder aplicar en la seua totalitat ara (no hi ha diners per a res) però que han dividit en quatre fases i almenys la primera la començaran. Un projecte que pot anar patint canvis en funció de l'opinió dels veïns i de la disponibilitat econòmica, però que parteix d'una concepció global d'un espai. Una concepció feta per especialistes, en un concurs públic, obert, viu.

Immediatament que presentaven el projecte un se l'adapta al seu poble. Allà estava jo el dia de la presentació, veient com podia encaixar tot allò al nostre centre històric o al nostre llit del riu. I m'encaixava, la veritat.

Fa deu anys. Fa cinc. Fa dos. Amb un projecte fet a Castalla, eixes subvencions que han vingut i que hem hagut d'optar a elles a presses i carreres per a que no es perderen els diners, s'hagueren pogut aprofitar amb una visió perfilada i clara sobre un espai (titulem-ho centre històric o llit del riu). Però per a fer-ho, s'ha de tenir el projecte. Si no es té, estarem com sempre, posant parxes. Presentant la paperassa que demanen per a la subvenció de hui per a demà. Dient-li a l'arquitecte municipal que dissenye un parc ràpid que s'acaba el termini (això ho he escoltat jo directament) o buscant algú que ho faça prompte i barat. Ara fem unes cases ací, ara jo pense que allà quedaria bé no sé què, ara podem arreglar el carrer Major que s'han queixat tres veïns... I anem pegant bots en funció del qui mana i de que li passe pel cap.

I passa el temps i els anys i continuem sense entendre perquè és tan difícil fer les coses bé. Perquè la diferència entre fer-les bé i mal tampoc és una gran quantitat de diners, ni de esforç.

Igual eixa forma d'actuar, pensar a llarg termini, té errades que jo no li trobe. Igual això no és actuar bé. Igual l'errada és meua. Algú que m'ajude. Ho dic seriosament. És impossible que s'equivoquen sempre. Igual sóc jo el que se li perd alguna explicació. Igual anar pensant dia a dia és millor: ara este carrer, ara allà fem un parc, ara ací cases de l'ivvsa, i allà que cauen que podem fer? ara li preguntem a la gent, ara ens reunim i li dediquem hores i hores que jo ja domine el tema... Igual això és millor. Igual és que ja he arribat al punt que només les veig que les errades. Ja comence a no saber ni el que està bé, ni el que està mal. Haurem de descansar més. Molt més.

Toni.

PD. L'assumpte de les cases de l'IVVSA, va lent. Sembla ser que en gener encara no havien començat. Paciència però atents.

23 comentarios:

Anónimo dijo...

Sé que la política no es crida l'atenció, però eres una de les persones q podria canviar el panorama que tenim al poble des de fa tant de temps.

Anónimo dijo...

Totalment d'acord amb el missatge anterior. Toni, tots sabem que no tens interés en figurar ni en que t'encassellen amb cap partidisme. Però si alguna cosa li falta a la societat actual són lideratges que mostren el camí correcte. I tu faries un gran treball si et posares a liderar la regeneració i la racionalització de l'Ajuntament. Moltes coses canviarien.

Anónimo dijo...

Sempre igual. Toni seria un gran dirigent,pero perque sempre necessitem en este poble un lider?Deixem a Toni que descanse i posem entre tots un poc de sentit comú, i no necessitarem ningun lider, tot anirà millor si tots mos comportem com a persones civilitzades, pero clar, això en este poble es "un poc difícil"

Anónimo dijo...

Com després de tres comentaris bons sempre acaba escrivint algú a matxacar, pegar canya o tirar per terra a la persona a qui han posat bé (sempre passa), vaig a avançar-me.

Personalment m'agrada la política. La de canviar coses i fer que el teu poble siga millor. Que la cultura funcione, que les festes funcionen, que l'esport funcione... Eixes cosetes. Això es política i m'encanta. Crec que es nota. juju. Supose que la majoria dels que estan als partits polítics pensen igual.

En canvi jo no suporte els partits polítics. Ho sent per la gent que està dins i dóna la cara per defendre unes idees, però no m'agraden els partits com a institució. El nostre sistema és horrible perquè les dona un poder immens. Hi ha molta gent als partits molt vàlida, però la tendència d'aquestos és a fer política, però de l'altra, de la roïn. Que pensaran les nostres bases si fem este acord, discussions sense sentit que omplin temps i temps perquè estem em partits oposats, polèmiques i bàndols interns on sempre (no se perquè) acaben perdent els més moderats i racionals (bé, si que sé perquè)... Això és insuportable per a mi i per a molts.

Una de les persones més raonables que conec i que va ser regidor durant una legislatura em deia: Primer em barallava amb els del meu partit (on hi havia gent ben radical), després em barallava amb els partits de l'oposició que feien oposició per sistema (i on hi havia també gent ben radical) i quan arribava a casa discutia amb la meua dona si tenia raó el meu partit o l'oposició (i a voltes l'assumpte també es radicalitzava).

No sé quina és la millor manera de que el sistema canvie, però no estic gens convençut que la solució siga unir-se a cap partit.

És xulo que la gent diga coses bones, però millor que ho comentem fent-nos una cerveseta. M'encanta parlar de política, no sé si ja ho he dit. Sobretot cara a cara, que sé amb qui parle.

Reprenent la discussió de l'altra notícia, jo estic d'acord amb el Kukat. Parlar amb anònims, per a la gent que signem, ens deixa sempre en desavantatge i és una miqueta incòmode.

Vinga, que vaja bé.
Toni.

Anónimo dijo...

Mentre escrivia el totxo algú s'ha avançat i ha fet una apel·lació al sentit comú!!! M'encanta això. Hi ha més persones civilitzades del que ens pensem... el que passa es que a les altres se les escolta més. Devem començar a canviar això.

au. Prou per hui.

The Vaquerman dijo...

Per evitar l'anonimat excessiu, el millor format de discussió és un fòrum, pense jo.
Jo no tindria cap de problema en crear un foro si la gent está d'acord.
Per eixemple a www.castalla.tk/forum

Crec que no és la primera volta que ho dic.

Anónimo dijo...

Doncs jo crec que les persones q no sols tenen bones idees, sinò q a més a més tenen capacitat i bones intencions de portar-les a terme, deuen donar un pas endavant. Hi hauran coses negatives i frustants emparellades, però s'ha de mirar el compte de resultats final.
Tino.

Anónimo dijo...

Lo millor de tot es que t'expreses clar i concis, si lo que tu mos has contat mos u diu un politic, escriu 20 pagines i no mos enterem de res, crec com tu, que el problema basic de la politica als poblets son les partits, m'agraden els sistemes de llistes obertes aon pots votar a qui vullgues i pot apuntarse qui vullga i tinga ganes de treballar, aixi se evita la tirania de les partits i en moltes ocasions tambe els ganes de figurar de mes de un que s'apunta a un partit, be, estem d'acord Toni, en la proxima cerveseta en la ma u parlarem, au, bon dia a tots i a vore si be un poc el bon oratge,

Palau.

P.D.Em pareix bona idea la de Vaquerman, encara que crec que entrariem els mateixos cuatre de sempre, la gent li agrada escriure desde l'anonimat perque es mes facil i ningun es pot tirar res en cara, la gent es falsa, es fa la sonriseta i per darrere es pega la punyalada.

la cap suprema dijo...

Totalment d´acord estimat. Perpètua sensació en Castalla d´anar fent les coses per a eixir del pas, en plan pegote ací pegote allà però nula planificació.
Jo també quan vaig a altre lloc pense: i això per què serà tan difícil/impossible de fer a Castalla?

Anónimo dijo...

La gent hauria de començar a assumir la seua responsabilitat en les coses que passen.

Que el govern del poble no tinga direcció, és culpa de tots. És més culpa dels que el van votar, però també és culpa dels que no saben, no volen, o passen olímpicament d'exigir-li resultats d'eficàcia i bon servici.

Que els regidors de l'ajuntament no tinguen una procedència exemplar i siguen d'un perfil més bé discret també és culpa de tots.

Si la gent que destaca molt positivament en diversos àmbits no s'implica en política, la política passa a estar en mans de gent sense la intel·ligència necessària, o de gent que no dubta en ficar-se en política per a traure un benefici.

La culpa és dels vividors, però també de la gent amb voluntat de servir i que no s'atreveix.

Les polítiques que es posen en marxa són un reflex de qui les fa.

Si es vol canviar la forma de fer política, s'ha de canviar la gent que fa política, i posar als millors.

I els millors s'han de voler posar. I si no es posen, continuarà sent culpa de tots les coses que passen en este poble.

Ningú pot dir "jo no tinc la culpa".

Anónimo dijo...

Evidentment te rao el comentari anterior, pero tambe es te que tindre clar que es imposible als dies que estem poder integrarte en cualquier llista dels partits que estan representats al poble, i per supost si t'admitixen es per que conten amb els vots que pots arrastrar.
Per lo tant si es vol fer coses per el poble, desde dins de les institucions, no vos deixeu anganyar per els que en estos temps vos pasen la ma per l'esquena, cada volta que vos fan l'acaricia, conten les vots que les podeu arreplegar.
M'agradaria no ser tan realista pero es el que ens tenen acostumbrats els que "treballen per el seu poble", en estos moments.

Anónimo dijo...

No cal integrar-se en un partit ja fet. El que tinga ganes d'implicar-se fora dels partits pot crear una Agrupació d'Electors, que permet presentar-se a les eleccions i no es constitueix en entitat jurídica ni has de mantenir un organigrama intern.

Anónimo dijo...

Es pot fer un grup independent, com ja ho fera Manolo 'El Bullós'

Anónimo dijo...

millor independentista je je

Anónimo dijo...

Què vos pareixen els 2.000 € per fomentar el treball? Jo crec que es una cifra ridícula, pense que son èpoques dures en les que fomentar el treball es vital per un poble, on més gent de la creem menja gràcies a Carites.

Anónimo dijo...

taxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxis pirates ha castalla? NO si son de tota la vida.

Anónimo dijo...

Hui sa firmat el document de cessio del terreny per a les cases del ivvsa

http://www.ivvsa.gva.es/nuevo/castellano/prensa/noticias.php

La meua pregunta es obvia: 22 vivendes en 820 metres de terreny?? son cases o cuchitrils?? o es que van a fer pissos i no u sabem??

Anónimo dijo...

La divisió està clara, 37 metres i pico per planta. Dues plantes (tipologia de la zona) i t'ixen cases de 75 metres quadrats (de mitja). Perquè la planta baixa va per a l'ajuntament. Això no encaixa massa amb la tipologia de la zona, un gran espai en la planta baixa. No sé com ho faran, però si tota la zona de baix és per a l'ajuntament, igual no fan una entrada per caseta i això significa que sí, que serà un gran bloc de pisos amb entrada única. Molt ens sorprendria si l'arquitecte fa una cosa distinta.

Anónimo dijo...

Algú havia pensat que eren casetes amb la seua entrada individual? Perque lo que fa l'IVVSA, ací i en Onil i on ha fet coses, són blocs de vivendes. S'està parlant de vivendes, no de cases. És a dir, que són pisos. Obviament.

Anónimo dijo...

En la pagina web del IVVSA hi han cases ben xules, mireu la provincia de Valencia, els projectes a Gavarda

http://www.ivvsa.gva.es/nuevo/castellano/bolsa/bolsa_ficha_tecnica.php?as_exp_pex=RE-06/01&TIPO_EXP=IVVSA

i a Carcaixent,

http://www.ivvsa.gva.es/nuevo/castellano/bolsa/bolsa_ficha_tecnica.php?as_exp_pex=RE-09/01&TIPO_EXP=IVVSA

i realmente estan molt be, tal volta no son el estil que es busca per açi, pero estan be, inclus de preu.

Anónimo dijo...

El IVVSA té de tot. Coses xules i altres que no tant. I suposem que al nostre ajuntament li interessa que es facen les coses bé i apressa.

El problema és que quan traguen el projecte, si finalment no ix un projecte atractiu per a fer-ho en un centre històric (perquè l'IVSSA té altres quinze mil històries més, per ganduleria, perquè encarix el projecte fer cases diferents, perquè Castalla no cau simpàtic després del fracàs de les vivendes tutelades, o perquè l'arquitecte no està inspirat...), l'ajuntament haurà de decidir. Haurà de triar entre dues opcions:

1. Bé, el projecte no està tan mal, és modern i tal, que comencen el més ràpid possible. Millor cases ja (encara que no encaixe totalment en el que havíem pensat), que un solar molt temps recollint brossa i els veïns queixant-se.

2. El projecte és millorable, per tant, anem a encetar la batalla per a que es faça bé. Igual dóna que no comence mentre governem, igual dóna que l'assumpte es retarde. Això s'ha de fer com toca perquè és el nostre centre històric i serà ja per sempre. Encara que els veïns es queixen perquè s'acumula brossa.

Hi ha una tercera opció, i és que siga collonut a la primera i que comencen immediatament.

Anónimo dijo...

Noticia de hui a el periodic Las Provincias:

El IVVSA y el Ayuntamiento firman la escritura de cesión de suelo para construir 22 viviendas protegidas


El Instituto Valenciano de Vivienda (IVVSA) y el Ayuntamiento de Castalla firmaron esta semana la escritura de cesión gratuita del suelo necesario para construir 22 viviendas protegidas en régimen de compraventa en el centro histórico de esta localidad alicantina. La cesión permite al IVVSA disponer de unos terrenos de 950 metros cuadrados para la construcción de una promoción en la que tendrán prioridad los vecinos del municipio. Se trata de 20 fincas ubicadas en las calles Horno de San Roque, Prolongación Victoria, Racó de les Penyetes, la Vela y las Parras.

Com podeu vore la noticia no diu res més. Com sempre a expenses del qué pasará.

Anónimo dijo...

La noticia eixa de las provincias fa una setmana que ha eixit en el escaparate